Οι 5 λευκές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι μας

leukes-trofes
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Σύμφωνοι, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, δεν μπορούν να συναγωνιστούν το πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι λευκές τροφές έχουν την ίδια αξία. Δείτε ποιες λευκές τροφές πρέπει να έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τη σημασία των χρωμάτων στις τροφές που καταναλώνουμε. Επίσης έχουμε μιλήσει και τις ωφέλιμες μαύρες τροφές. Όμως, οι λευκές τροφές συχνά υποτιμώνται ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους. Σύμφωνοι, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, δεν μπορούν να συναγωνιστούν το πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι λευκές τροφές έχουν την ίδια αξία.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα λευκά λαχανικά είναι ότι τους λείπουν τα υγιή φυτοχημικά. Κι ενώ το φυτοχημικό β-καροτένιο, παρέχει το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα, το πεπόνι και την κολοκύθα και οι ανθοκυανίνες, δίνουν το μοβ και κόκκινο χρώμα στα βατόμουρα και στα σταφύλια, τα λευκά λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν αυτά τα σημαντικά συστατικά. Μερικές λευκές τροφές μπορεί να περιέχουν άχρωμα φυτοχημικά συστατικά, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που τα κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμα, όσο κι εκείνα που έχουν έντονα χρώματα.
Ακολουθούν 5 λευκές τροφές που θα πρέπει να βρίσκονται συχνά στο πιάτο σας…

Κουνουπίδι
Αποτελεί μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, η οποία περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το κουνουπίδι είναι μια πλούσια πηγή ενός φυτοχημικού που περιέχει θείο και διασπάται κατά το μαγείρεμα και την πέψη σε διάφορες δραστικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνων, όπως του προστάτη και του καρκίνου του πνεύμονα.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Το σκόρδο, το κρεμμύδι, αλλά και το σχοινόπρασο, και τα πράσα, είναι πικάντικες πηγές του φυτοχημικού allium. Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Πέρα από τα οφέλη τους στην υγεία μας, όταν μαγειρεύονται στη σχάρα, ψητά ή σωτέ, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια προσθέτουν μια νόστιμη γεύση στα πιάτα μας και μάλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι.

Λευκά φασόλια
Τα λευκά φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μόλις καταναλώνονται, οι διαλυτές ίνες προσκολλώνται στη χοληστερόλη στο γαστρεντερικό σωλήνα και εμποδίζουν την απορρόφησή τους στο αίμα. Τα φασόλια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στο να τρώμε λιγότερο. Προσθέστε τα σε σούπες, τις κρύες μέρες του χειμώνα για να ζεσταθείτε και να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πατάτες

Αν αναζητάτε κάτι οικονομικό και  νόστιμο που να κάνει καλό στην αρτηριακή σας πίεση, σας προτείνουμε μια λαχταριστή, ψητή πατάτα. Ένα φλιτζάνι πατάτες (περίπου μια μικρή, ψητή πατάτα) κοστίζει ελάχιστα, αλλά μας παρέχει πάνω από 650 χιλιοστόγραμμα καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μια μικρή, ψητή πατάτα έχει μόνο 113 θερμίδες και φυσικά δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις τηγανητές πατάτες.

Μανιτάρια
Δεδομένου ότι πολλοί δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες, τα μανιτάρια είναι μια τέλεια επιλογή. Ένα φλιτζάνι μανιτάρια μαγειρεμένα, παρέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών ή πάνω από το 10% της ημερήσιας αξίας και μόνο 44 θερμίδες.