Σεξουαλικά μεταδιδόμενη κατάθλιψη, μία νέα απειλή

seks-katathlipsi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η κατάθλιψη συναντά το περιστασιακό σεξ και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες μία νέα σύγχρονη «μάστιγα» απειλεί στον σύγχρονο άνθρωπο.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας συμφωνούν πλέον ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η ονομαζόμενη σεξουαλικά μεταδιδόμενη κατάθλιψη αφορά κυρίως στους νέους και στην προσπάθεια αντιμετώπισης μίας καταθλιπτικής συμπεριφοράς, αντικαθιστώντας τη με το περιστασιακό σεξ και διάφορες ναρκωτικές ουσίες.

Το περιστασιακό σεξ δεν είναι απαραίτητα κακό, αναφέρουν οι ειδικοί. Είναι μια βιολογικά ευχάριστη και αποδεκτή συμπεριφορά, εφ 'όσον οι άνθρωποι δεν το κάνουν για απώτερους λόγους, όπως η αποφυγή ζητημάτων που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν, ευθύνες της καθημερινότητας κ.λπ.

Ωστόσο , είναι κοινώς αποδεκτό, ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε νεαρές ηλικίες ή δεν έχουν σεξουαλική ωριμότητα, «εμποτίζουν» την κατάθλιψή τους με περιστασιακό σεξ αναζητώντας διέξοδο.

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες;
Ισχύει όμως κάτι τέτοιο μόνο για όσους υπήρξαν πρώτα καταθλιπτικοί; Οι έρευνες λένε όχι. Άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενη κατάθλιψη, είτε έπασχαν από κατάθλιψη από πριν είτε όχι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διεξήγαγαν έρευνα σε 10.000 άτομα για τις σχέσεις, την ψυχική υγεία, αλλά και τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι 33% των ανδρών και 24% των γυναικών είχαν εμπλακεί σε περιστασιακό σεξ και μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτοί είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκτονικές τάσεις σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες, που δεν έκαναν περιστασιακό σεξ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπτώματα κατάθλιψης ως έφηβοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ευκαιριακό σεξ όταν ενηλικιώθηκαν. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον περιστασιακή σεξουαλική σχέση αυξάνει τις πιθανότητες αυτοκτονικών σκέψεων.

Η επικεφαλής της έρευνας μάλιστα Sara Sandberg-Thoma επεσήμανε ότι αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κακής ψυχικής υγείας και περιστασιακού σεξ, αλλά η φύση της εν λόγω ένωσης ήταν μέχρι πρότινος ασαφής.

Αιτίες και συμπεράσματα

Σε ό,τι αφορά στην αιτία και τα αποτελέσματα, η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε περιστασιακό σεξ, αλλά και ότι το περιστασιακό σεξ οδηγεί σε επιπλέον διαταραχές στον τομέα της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, δηλαδή, όπου η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε περιστασιακό σεξ, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει την ψυχική υγεία του ατόμου.

Συχνά οι άνθρωποι που είναι σε μια καταθλιπτική κατάσταση έχουν την ανάγκη να αισθάνονται κάτι. Η έλλειψη αυτής της συναισθηματικής αντίδρασης σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους σε μία βραχυπρόθεσμη σεξουαλική περιπέτειά μπορεί να τους δώσει τη συγκίνηση που αναζητούν.

Η απάντηση στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί το ψυχικό σθένος και την αντοχή από πλευράς ατόμου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να βγει αλώβητο από μία τέτοια δυσμενή συνθήκη. Ειδικά μάλιστα, δεδομένης της χαμηλής συναισθηματικής βάσης αλλά και του ό,τι οι  περιστασιακές σχέσεις δημιουργούν τις συνθήκες για το άτομο να είναι ευάλωτο, τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.

Επιπλέον, οι κανόνες του περιστασιακού σεξ είναι μία «γκρίζα ζώνη» ώστε τα καταθλιπτικά άτομα να είναι εύκολο να αισθάνονται ότι έχουν απορριφθεί ή ταπεινωθεί. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι ρεαλιστικά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που επιλέγει το περιστασιακό σεξ, θα εμφανίσει κατάθλιψη ή αυτοκτονικές τάσεις.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι όλοι πρέπει να είναι οπλισμένοι με ένα «συναισθηματικό προφυλακτικό», το οποίο περιλαμβάνει ρεαλιστικές προσδοκίες. Με αυτόν τον τρόπο, μια αρνητική εμπειρία, δε θα οδηγήσει σε καταθλιπτικές ή αυτοκτονικές συμπεριφορές.