Τελικά είναι το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη;

zaxari-meli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Όντως, το μέλι έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά η διατροφική του αξία δεν έχει αποδειχθεί, ως επί το πλείστον.

Όλοι λέμε πως το μέλι είναι μια υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης και ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και προτιμότερο για τους διαβητικούς. Είναι όμως έτσι;

Πράγματι το μέλι έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά –όπως τα αντιοξειδωτικά- από την συνηθισμένη, ραφιναρισμένη ζάχαρη, σύμφωνα και με τους διατροφολόγους, αλλά δεν είναι προτιμότερο για τους διαβητικούς, καθώς εξακολουθεί να αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Τα οφέλη για την υγεία του μελιού, είναι ως επί το πλείστον αναπόδεικτα, αν και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά μελιού, καταπραΰνει το βήχα σε παιδιά πάνω από ενός έτους και τα βοηθά να κοιμηθούν.

Το μέλι έχει 21 θερμίδες (το κουταλάκι), σε σύγκριση με 16 θερμίδες που έχει η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη και είναι ελαφρώς γλυκύτερο από τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε μικρότερες ποσότητες. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του φυλλικού οξέως- και ανόργανα συστατικά όπως το μαγνήσιο, ενώ η λευκή ζάχαρη σχεδόν στερείται θρεπτικών ουσιών.
Τόσο η επιτραπέζια ζάχαρη, όσο και το μέλι, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς. Το μέλι διασπάται στον οργανισμό λίγο πιο αργά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κάνει μια πρακτική διαφορά.

Ένα από τα οφέλη του μελιού είναι τα αντιοξειδωτικά του, δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να επιβραδύνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τα ασταθή μόρια ή άτομα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το μέλι έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη, η οποία έχει σχεδόν μηδενική δράση, αλλά μικρότερη από τη μελάσα, η οποία έχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα γλυκαντικά που δοκιμάστηκαν σε σχετική έρευνα. Επιπλέον, το μέλι έχει πολύ λιγότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα, από άλλες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές, όπως το κόκκινο κρασί, τα καρύδια και τα μούρα.