Γυναικεία διατροφή για κάθε ηλικία

gunaikeia-diatrofi-gia-kathe-ilikia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Υπάρχει κατάλληλη διατροφή για τις γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους; Σίγουρα ναι, απαντούν οι ειδικοί και προτείνουν τρόφιμα ανάλογα με το... έτος γέννησής μας!

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές συμβουλές για μια καλή διατροφή που προάγει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Πάντα όμως θα υπάρχει κάτι περισσότερο για να μάθετε. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πιο ευεργετικά φαγητά για τις γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους.

Στις ηλικίες 20-30, οι γυναίκες χρειάζονται μια διατροφή που να τους δίνει ενέργεια όλη την ημέρα και να τις κρατά δραστήριες. Μετά τα 30 πρέπει να παραμένουν σε νοητική εγρήγορση κατά την εργασία, ενώ από την ηλικία των 40 έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τροφές θρεπτικές που όμως δεν έχουν πολλές θερμίδες. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι αυτές οι super τροφές;

Γυναίκες 20-30 ετών

Φρέσκος αρακάς

Θρεπτικό συστατικό: φολικό οξύ

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ίνες και μπορείτε να τον φάτε ωμό ή μαγειρεμένο. Περιέχει πολύ φολικό οξύ (καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών μας) και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και αρκετά μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο) και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, την αποτροπή των θρομβώσεων και στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30, βρίσκονται στην ηλικία τεκνοποίησης και το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την αποφυγή γενετικών ανωμαλιών στο βρέφος, ακόμα και πριν από την εγκυμοσύνη και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου του βρέφους, κατά την ανάπτυξή του τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Φροντίστε λοιπόν να προσλαμβάνετε τις αναγκαίες ποσότητες.

Σπόροι κολοκύθας

Θρεπτικό συστατικό: σίδηρος

Οι γυναίκες σε ηλικίες πριν από την εμμηνόπαυση, έχουν διπλάσιες ανάγκες σε σίδηρο, απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ανδρών ή γυναικών. Ένα τέταρτο της κούπας κολοκυθόσποροι (πασατέμπο), περιέχει περισσότερο από το 25% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε σίδηρο.

Κατσαρό λάχανο

Θρεπτικό συστατικό: ασβέστιο

Το κατσαρό λάχανο είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά (όπως όλα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30 εξακολουθούν να αναπτύσσουν την οστική του μάζα και το ασβέστιο είναι το κύριο δομικό στοιχείο. Η ανάπτυξη γερών οστών κατά τα πρώτα χρόνια ζωής, βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και επιτρέπει την αυξημένη κινητικότητα αργότερα στη ζωή.

Εκτός από το ασβέστιο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, C και Κ, φολικό οξύ, σίδηρο, φυτικές ίνες και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Κ, D και Ε.

Γυναίκες 30-40 ετών

Σπόροι Chia

Θρεπτικό συστατικό: Ω3 λιπαρά

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια γνωστή πηγή Ω3 λιπαρών, όπως επίσης και οι σπόροι Chia που καλλιεργούνται στην κεντρική πεδιάδα του Μεξικό.. Απορροφούν 9 φορές τον όγκο τους σε νερό, σχηματίζοντας το λέγομενο chia gel, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά και έχει ευεργετικές ιδιότητες για το έντερο και για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνουν την HDL («καλή» χοληστερόλη). Τα φυσικά αντιοξειδωτικά του chia, του δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες άνω των 40 ετών, οι οποίες συχνά έχουν αυηξημένα ποσοστά τριγλυκεριδίων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων, που προλαμβάνονται με την πρόσληψη Ω3 λιπαρών.

Το Chia είναι ιδανικό προϊόν για τον εμπλουτισμό διάφορων διατροφικών προϊόντων όπως είναι οι παιδικές τροφές, τα μπισκότα, το γιαούρτι, οι σάλτσες, αλλά και ζωοτροφών.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Θρεπτικό συστατικό: βιταμίνη C

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Ένα φλιτζάνι έχει πάνω από 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Επίσης συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου, που βοηθά στην ελάττωση εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών στο δέρμα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καροτενοειδών, φολικού οξέος και σουλφοραφάνης, η οποία συμβάλλει στην εξουδετέρωση καρκινογόννων ουσιών, με τις οποίες έρχεται συχνά αντιμέτωπος ο οργανισμός μας.

Φιστίκια Αιγίνης

Θρεπτικό συστατικό: αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, πράγμα σημαντικό στις γυναίκες ηλικιών μεταξύ 30 και 40 που καλούνται να διαχειριστούν σπίτι και καριέρα. Επίσης, βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης, ενώ χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, ωφελούν την καρδιακή λειτουργία.

Γυναίκες 50 ετών και πάνω

Μαύρο ρύζι

Θρεπτικό συστατικό: βιταμίνη Ε

Τα μαύρα τρόφιμα αποκτούν όλο και περισσότερη δημοτικότητα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε από συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, η βιταμίνη Ε, βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, οι οποίες απειλούν πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση καθώς είναι η Νο 1 αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών.

Κεράσια

Θρεπτικό συστατικό: αντιοξειδωτικά

Βοηθούν στη μείωση φλεγμονών στις αρθρώσεις και τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Επίσης, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νόσων και περιέχουν μελατονίνη, που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κοιμούνται ευκολότερα (ένα κοινό πρόβλημα μετά την εμμηνόπαυση), καθώς συμβάλλει στην ορθή ρύθμιση του φυσιολογικού κύκλου του ύπνου.

Τα κεράσια είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, φυσικών αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που προστατεύουν τον οργανισμό κατά των εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, εκφυλισμό του εγκεφάλου και διάφορες μορφές καρκίνου.

Όσπρια

Θρεπτικό συστατικό: φυτικές ίνες

Τα όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή χοληστερόλη και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, κάτι που είναι δυσκολότερο για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.