Πώς να μην γίνετε θύμα της λιγούρας σας για ζάχαρη

karameles
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ποια είναι τα μυστικά για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για ζάχαρη, χωρίς όμως να «φορτωθούμε» παραπανίσια κιλά; Διαβάστε και θα μάθετε.

Τις φορές που ο ουρανίσκος μας αποζητάει κάτι γλυκό, αντιμετωπίζουμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία να του αντισταθούμε. Επειδή όμως τα γλυκά δεν είναι «φίλοι» μας, καλό είναι να είμαστε «οχυρωμένοι» απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, ώστε και να ικανοποιηθούμε, αλλά και να μην πάρουμε παραπάνω κιλά.

Φυσικά η εύκολη λύση για όλα τα παραπάνω, είναι μια σοκολάτα γάλακτος ή το κέικ που κρατάμε στο ψυγείο για τους επισκέπτες, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο μετά να χάσουμε τα κιλά που μας χάρισαν τόσο «εύκολα» οι προαναφερθείσες επιλογές. Τι μπορούμε να κάνουμε άραγε;

Δοκιμάστε τα παρακάτω «κόλπα» και σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι και… αδύνατοι!

Κεφάλαιο 1: Αναψυκτικά
Οι θερμίδες που λαμβάνουμε από τα αναψυκτικά με ζάχαρη, είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζουμε, γι’ αυτό η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι στρατηγικής σημασίας: να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς και smoothies. Aν πάλι προτιμάτε οπωσδήποτε αναψυκτικό, αντικαταστήστε το συμβατικό με το διαίτης, συνοδευόμενο από μια φέτα λεμόνι για έξτρα γεύση.

Κεφάλαιο 2: Γιαούρτι

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και οι καλύτερες αυτών, είναι οι σπιτικές. Φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας επιδόρπιο από καλό ελληνικό γιαούρτι, με λίγα φρούτα, μέλι και μη διστάσετε να το πασπαλίσετε με λίγη κανέλλα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Κεφάλαιο 3: Κουλουράκια
Ένα κουλουράκι ή μπισκότο ποτέ δεν βλάπτει. Κι εσείς όταν το τρώτε αυτό ισχυρίζεστε και όλος ο κόσμος το διατυμπανίζει. Ένα κουλουράκι, όμως δεν είναι ποτέ μόνο «ένα κουλουράκι», αλλά εν τέλει «το  μισό κουτί» κουλουράκια. Προτιμήστε κάτι εξίσου τραγανό για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας και δοκιμάσετε ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, φρέσκα φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης.

Κεφάλαιο 4: Φρουτοχυμοί

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων «χαρίζουν» στην καθημερινή μας δίαιτα γύρω στο 10% της προσλαμβανόμενης ζάχαρης και τις αντίστοιχες θερμίδες. Εάν δεν θέλετε να στερηθείτε αυτή τη μικροχαρά, δοκιμάστε να αραιώσετε το χυμό με ίση ποσότητα νερού και θα ρίξετε στο μισό τις θερμίδες. Φυσικά η καλύτερη λύση είναι και πάλι οι φυσικοί χυμοί.

Κεφάλαιο 5: Δημητριακά
Βγάλτε  όλα τα δημητριακά του εμπορίου από τα ράφια σας και αντικαταστήστε τα με βρώμη. Για να την γλυκάνετε και να την κάνετε πιο νόστιμη, προσθέστε μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και φάτε την, είτε με γάλα, είτε με γιαούρτι.

Κεφάλαιο 6: Επιδόρπιο
Τα ψητά φρούτα, αν και δεν είναι αυτό που όλοι ονειρευόμαστε όταν αναφερόμαστε στο επιδόρπιο ενός γεύματος, είναι μια πολύ καλή λύση, αφού μαζί με τη φυσική φρουκτόζη που περιέχουν, μας χαρίζουν και γενναίες δόσεις φυτικών ινών. Οι καλύτερες επιλογές για ψητά φρούτα είναι τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, ο ανανάς και το καρπούζι.