Σπαράγγια: Το διατροφικό όφελος που δεν γνωρίζατε και μια συνταγή που θα τα βάλει στο πιάτο σας

sparaggia
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2025

Το απόλυτο υλικό του brunch και των high-end εστιατορίων ήρθε η ώρα να μπει στην κουζίνα σας, ως βασικός εκπρόσωπος της άνοιξης, με σημαντικά οφέλη και μπόλικη νοστιμιά.

Μπορεί να τα έχετε συναντήσει σε πιο γκουρμέ συνταγές, να τα βλέπετε στον πάγκο του μανάβη και να τα προσπερνάτε ως κάτι ασυνήθιστο στη μαγειρική σας, όμως τα σπαράγγια βρίσκονται τώρα στην καλύτερή τους εποχή και είναι μια καλή στιγμή να τους δώσετε μια ευκαιρία. Εκτός από τη λεπτή τους γεύση, την τραγανότητα και την ευκολία στο μαγείρεμα, κρύβουν ένα διατροφικό όφελος που σπάνια αναδεικνύεται, αλλά είναι εξαιρετικά πολύτιμο: την υποστήριξη της εντερικής υγείας μέσω της ινουλίνης.

 Τι είναι η ινουλίνη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Η ινουλίνη είναι ένας φυσικός πρεβιοτικός υδατάνθρακας που δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο, αλλά φτάνει ανέπαφη στο παχύ έντερο, όπου γίνεται τροφή για τα καλά βακτήρια της μικροχλωρίδας. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία συνδέεται άμεσα με την άμυνα, τη διάθεση και τον μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση της απορρόφησης μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά και στη μείωση της φλεγμονής και στη γενική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ποια άλλα οφέλη προσφέρουν τα σπαράγγια;
Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, πολύτιμο για το νευρικό σύστημα, την κυτταρική ανανέωση και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και έχουν ήπια διουρητική και αποσυμφορητική δράση χάρη στην ασπαραγίνη, υποστηρίζοντας τα νεφρά και την αποβολή κατακρατήσεων. Περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, ενάντια στη γήρανση του οργανισμού μέσα κι έξω και είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Μίνι συνταγή: Ψητά σπαράγγια με λεμόνι και καβουρδισμένα αμύγδαλα - To ιδανικό πιάτο για αποτοξίνωση και εντερική ευεξία

Υλικά
1 ματσάκι φρέσκα σπαράγγια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
1 χούφτα αμύγδαλα (ωμά, χωρίς αλάτι)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόβετε τη σκληρή βάση από τα σπαράγγια και τα τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ψήνετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να παραμείνουν τραγανά.

Στο μεταξύ, καβουρδίζετε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.

Βγάζετε τα σπαράγγια από τον φούρνο, προσθέτετε το λεμόνι και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.

Extra tip: Για πλήρες plant-based γεύμα, σερβίρετε τα σπαράγγια πάνω σε ζεστή κινόα ή φάβα, με μυρωδικά και λίγο dressing από ταχίνι και λεμόνι.