Γιατί οι γυναίκες αγνοούν τις συμβουλές των γιατρών;

gunaika-asthenis
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολλοί γιατροί «παραπονιούνται» ότι αν και οι ασθενείς τους ακούν και τους διαβεβαιώνουν ότι ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές τους, ο γυναικείος πληθυσμός πολλές φορές έχει άλλη άποψη.

Θα έχετε ακούσει τις θείες, μητέρες ή φίλες σας να λένε ότι ο γιατρός τους, τους είπε να ακολουθήσουν για παράδειγμα την εξής διατροφή, αλλά η απάντησή τους είναι «τι ξέρει αυτός; Εγώ ξέρω το σώμα μου καλύτερα από τον καθένα». Από εκεί λοιπόν ξεκινούν τα πάντα.

Γιατί όμως οι γυναίκες θεωρούν ότι έχουν καλύτερη άποψη από τον γιατρό; Γιατί αγνοούν τις συμβουλές, που κατά τα άλλα οι ίδιες ζήτησαν;

Βασική αιτία προφανώς είναι ότι δεν τους αρέσει αυτό που ακούν. Οι συμβουλές για διακοπή του καπνίσματος, λιγότερα γλυκά και περιορισμό στην κατάχρηση διαφόρων καλλυντικών προϊόντων, μάλλον δεν αρέσει στις γυναίκες, όχι μόνο να τις εφαρμόζουν αλλά και να τις ακούν. Η έλλειψη δύναμης της θέλησης μάλλον δεν είναι προσόν των πολλών.

Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν ότι κυρίαρχος λόγος που πολλές γυναίκες αγνοούν τις ιατρικές συμβουλές είναι επειδή δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Κάντε την αυτοκριτική σας και η απάντηση θα σας εκπλήξει.

Η πεποίθηση ότι γνωρίζουν περισσότερα από τον γιατρό τους, κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα με τους λόγους που οι γυναίκες αγνοούν τις ιατρικές συμβουλές. Όλοι σήμερα, ειδικά με το internet, θεωρούν ότι έχουν γίνει γιατροί. Οι γυναίκες μάλιστα, όπως φαίνεται και από στατιστικά στοιχεία, τείνουν να διαβάζουν αρκετά ιατρικά άρθρα. Αυτό όμως σίγουρα, κυρίες μου, δε σας κάνει αυτόματα γιατρούς.

Η παραίτηση είναι ένας ακόμα λόγος της γυναικείας άρνησης. Όταν μία γυναίκα δεν εκτιμά την αξία της υγείας της, οι συμβουλές του γιατρού …μπαίνουν από το ένα αυτί και βγαίνουν από το άλλο.

Η κατάθλιψη, από την άλλη, μπορεί να μην είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, αλλά επηρεάζει το γυναικείο φύλο πιο συχνά από ότι τους άνδρες. Με αυτό ως βάση, είναι εύκολο μία γυναίκα να παραιτηθεί από κάθε συμβουλή για αλλαγή.

Οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας από την άλλη, αποτελούν ακόμα μία δικαιολογημένη «υπεκφυγή». Το μοντέλο της «superwoman» που θα πρέπει να είναι καλή μαμά, νοικοκυρά, σύζυγος, ερωμένη, φίλη και επαγγελματίας έχει μάλλον αφήσει κατά μέρος την κατηγορία υγιής άνθρωπος.

Ένας λόγος ακόμα που αγνοούν τις ιατρικές συμβουλές, απορρέει από τη «superwoman» και σχετίζεται με την κοινωνική ανατροφή, που έχει «βάλει» στο γυναικείο μυαλό ότι οι ανάγκες των άλλων είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε δική τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές γυναίκες να συγχέουν την έννοια της προσωπικής τους υγείας με την εγωιστική συμπεριφορά. Αλλά, να θυμάστε ότι το να προσέχετε τον εαυτό σας, σε καμία περίπτωση δε σας κάνει εγωκεντρικές.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος μάλλον είναι ο φόβος της διάγνωσης ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Η υπεκφυγή σε αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς είναι η «καλύτερη» ή μάλλον η πιο ανώδυνη λύση. «Αν κάνω τις συγκεκριμένες εξετάσεις, ο γιατρός θα ανακαλύψει ότι έχω κάτι σοβαρό. Και μετά τι κάνω;»

Αλλά ο φόβος, δε θεραπεύει. Η διάγνωση του γιατρού όμως ναι.