Γιατί τα χόρτα αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας (και τι να προσέξετε)

spanaki-xorta
ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2025

Η διατροφική δύναμη της φύσης έρχεται στο πιάτο σας και ταιριάζει ιδανικά στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Τι οφέλη έχουν τα χόρτα, πώς να τα απολαύσετε αλλά και τι να προσέχετε για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο;

Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξυπνά και προσφέρει απλόχερα φρέσκες, άγριες γεύσεις με πλούσια διατροφική αξία. Ανάμεσά τους, τα χόρτα έχουν ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή παράδοση –και όχι άδικα. Από τα πικρά ραδίκια και τα γλυκά αντίδια μέχρι τα βιολογικά βλίτα και τα μυρωδάτα σταμναγκάθια, τα χόρτα είναι πραγματικοί διατροφικοί θησαυροί που αξίζει να επανέλθουν στο σύγχρονο καθημερινό τραπέζι κι όχι μόνο στα καλοκαιρινά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα μαζί με πατάτες τηγανιτές και καλαμαράκια.

 Τι μας προσφέρουν διατροφικά;
Φυτικές ίνες για καλή πέψη:
Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον κορεσμό και μπορούν να συμβάλλουν και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες: Πολλά είδη χόρτων περιέχουν αντιοξειδωτικά (όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C), τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα: Ανάλογα με το είδος, τα χόρτα είναι πηγές βιταμινών A, K, C, σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου – απαραίτητα στοιχεία για γερό ανοσοποιητικό, υγιή οστά και ενέργεια.

Φυσικά αποτοξινωτικά: Ο συνδυασμός πικρών γεύσεων και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό τα καθιστά εξαιρετικούς συμμάχους στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ιδανικά για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Πώς να τα απολαύσετε
Βραστά, με λεμόνι και ελαιόλαδο
Ο πιο απλός και διαχρονικός τρόπος. Μην ξεχνάτε ότι αποτελούν ιδανικά συνοδευτικά σε όσπρια, πατάτες ή ψητά.

Σε πίτες και ομελέτες
Χρησιμοποιήστε μείγμα από χόρτα όπως λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια ή τσουκνίδες σε πίτες χωρίς φύλλο ή με ελαφρύ χωριάτικο φύλλο. Εναλλακτικά, προσθέστε τα σε ομελέτες ή scrambled αυγά ή τόφου.

Ωμά σε σαλάτες (όσα τρώγονται ωμά)
Χόρτα όπως ο ζοχός, τα μυρώνια και τα βλίτα μπορούν να καταναλωθούν και ωμά – δίνουν μια πικάντικη, αναζωογονητική νότα στις σαλάτες σας.

Σε σούπες και smoothies
Ορισμένα χόρτα μπορούν να ενσωματωθούν σε πράσινες σούπες ή και σε smoothies (π.χ. τσουκνίδα με μέτρο). Φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε χόρτα που γνωρίζετε καλά.

Τι να προσέξετε

  • Πλύσιμο: Τα χόρτα πρέπει να πλένονται πολύ καλά για να απομακρυνθούν χώματα και πιθανά έντομα.
  • Προέλευση: Αν τα μαζεύετε μόνοι σας, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να τα αναγνωρίζετε και αποφεύγετε περιοχές με ψεκασμούς.
  • Κατανάλωση με μέτρο: Ορισμένα χόρτα, ειδικά τα πιο άγρια και πικρά (όπως η ραδίκια του βουνού ή οι τσουκνίδες), έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, οξαλικά και άλλες φυσικές ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν άτομα με συγκεκριμένες ευαισθησίες (π.χ. πέτρες στα νεφρά ή προβλήματα στο θυρεοειδή). Η ποικιλία και η εναλλαγή διαφορετικών χόρτων, σε λογικές ποσότητες, εξασφαλίζει τα οφέλη χωρίς κινδύνους.

Τα χόρτα δεν είναι απλώς παράδοση –είναι πράσινη ενίσχυση υγείας με χαμηλές θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και απεριόριστους τρόπους κατανάλωσης. Δώστε τους χώρο στο πιάτο σας αυτή την εποχή και επωφεληθείτε από την αυθεντική, καθαρή δύναμη της φύσης.