Τροφές που νομίζαμε πως κάνουν κακό στο δέρμα αλλά τελικά το ωφελούν
Για χρόνια πιστεύαμε πως η σοκολάτα «βγάζει σπυράκια» και ότι οι ξηροί καρποί προκαλούν ακμή. Τι λέει, όμως, η επιστήμη; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε όσα πιστεύαμε;
Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία του δέρματος είναι σίγουρα πολύπλοκη, αλλά ίσως όχι τόσο όσο νομίζαμε και μάλλον χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Όλοι μεγαλώσαμε με την αίσθηση ότι κάποια τρόφιμα είναι «ένοχα» για την επιδερμίδα μας κι ότι κάθε σπυράκι έχει και μια διατροφική αιτία, που πρέπει να εντοπίσουμε και να κόψουμε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια σχέση με τη διατροφή γεμάτη ενοχές και στερήσεις, συχνά χωρίς αποτέλεσμα.
Είναι όμως καιρός να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα. Γιατί η επιστήμη δείχνει πως το δέρμα δεν αντιδρά τόσο απλοϊκά. Και πολλές από τις τροφές που δαιμονοποιήθηκαν, στην πραγματικότητα μπορεί να το ευνοούν, όταν καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο. Ιδού 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα που αξίζει να αναθεωρήσετε. Σε ποιες χώρες το δέρμα γερνάει πιο γρήγορα; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Η σοκολάτα για χρόνια είχε ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ακμής. Η παρεξήγηση, όμως, οφείλεται κυρίως σε κακής ποιότητας γλυκίσματα που περιέχουν σοκολάτα με πολλή ζάχαρη, γάλα, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα. Η καθαρή, μαύρη σοκολάτα (πάνω από 70%) περιέχει πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην καλύτερη μικροκυκλοφορία του δέρματος και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που είναι γνωστός παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Μια ποιοτική μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, δεν προκαλεί ακμή, αλλά είναι και ωφέλιμη όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Ξηροί καρποί: Τα λιπαρά τους δεν φταίνε για τα σπυράκια
Οι ξηροί καρποί έχουν κατηγορηθεί για λιπαρότητα στο δέρμα, όμως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος που περιέχουν, έχουν στην ουσία προστατευτική δράση για την επιδερμίδα. Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και ενισχύουν τη φυσική άμυνα ενάντια στις περιβαλλοντικές φθορές. Όχι μόνο λοιπόν δεν κάνουν κακό, αλλά μπορούν να είναι πολύτιμο «καύσιμο» για ένα υγιές δέρμα, αρκεί να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα.

Η γλουτένη δεν είναι εγγενώς κακή για το δέρμα. Σε περιπτώσεις ατόμων, ωστόσο, με δυσανεξία (π.χ. κοιλιοκάκη) ή ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που αντανακλά στο δέρμα, όπως σε περιστατικά δερματίτιδας. Για τον γενικό πληθυσμό, όμως, η κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης) δεν προκαλεί ακμή, εκτός αν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα. Μην αφαιρείτε, λοιπόν, ομάδες τροφίμων χωρίς λόγο και αναζητήστε την αιτία σε βάθος, με τη βοήθεια ειδικού.
Λάδι καρύδας: Το παρεξηγημένο
Το λάδι καρύδας έχει προκαλέσει ίσως τον πιο μεγάλο διχασμό: από superfood μέχρι... κατηγορούμενο για ακμή. Από διατροφική άποψη, το αγνό, καθαρό λάδι καρύδας έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, κάτι που έμμεσα ωφελεί και το δέρμα. Όμως ως καλλυντικό προϊόν μπορεί σε κάποια δέρματα να είναι φαγεσωρογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να το φάτε, αλλά μην το βάζετε στο πρόσωπο αν έχετε τάση για σπυράκια.

Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει μελετηθεί για αντιγηραντικές ιδιότητες. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ερυθρότητα και φλεγμονή στο δέρμα, οπότε παίζει ρόλο η ποσότητα και η συχνότητα. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να ενισχύσει το glow και σίγουρα είναι απολαυστικό. Αν, όμως, προχωρήσετε σε δύο ή τρία, το αποτέλεσμα αλλάζει.
Όχι ενοχές, αλλά ισορροπία
Η προσέγγιση «αυτό κάνει κακό στο δέρμα, αυτό κάνει καλό» είναι υπερβολικά απλουστευμένη. Η συνολική ποιότητα της διατροφής, το στρες, ο ύπνος και η ορμονική ισορροπία παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από το αν φάγατε λίγη σοκολάτα ή μια χούφτα φιστίκια. Μην πέφτετε θύμα διατροφικών μύθων -συμβουλευτείτε ειδικούς, ακούστε το σώμα σας και επιλέξτε αληθινή τροφή με απόλαυση και φροντίδα.







