Τρισδιάστατη μαστογραφία αυξάνει σημαντικά την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

mastografia
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε τη σπουδαιότητα της μαστογραφίας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τώρα, μία νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας αποκαλύπτει, ότι η τρισδιάστατη μαστογραφία είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από τη συμβατική εξέταση.

Η συμβατική ψηφιακή μαστογραφία είναι η πιο κοινή μέθοδος ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, όμως οι ερευνητές λένε ότι η τεχνική αυτή μπορεί να «διαβάσει» σκιές, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχτούν ότι είναι μη-καρκινικές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά, οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά επανάκλησης του ασθενούς σε εξέταση, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν για περαιτέρω σαρώσεις ή βιοψίες που μπορεί να είναι περιττές.

Αντίθετα, η 3D μαστογραφία, επίσης γνωστή και ως ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού, χρησιμοποιεί μία τεχνολογία που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως μια αξονική τομογραφία. Παίρνει πολλαπλές εικόνες του μαστού από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Αυτές οι εικόνες μπορούν να προβληθούν χωριστά ή μαζί, όπως μια 3D ανακατασκευή των ιστών του μαστού. Με αυτή την τακτική, αυξάνεται η ανίχνευση του καρκίνου κατά 22 %.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα απεικόνισης από 15.633 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε τομοσύνθεση στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε σύγκριση με τα αποτελέσματα απεικόνισης 10.753 γυναικών, που υποβλήθηκαν σε ψηφιακή μαστογραφία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όλες οι εικόνες εξετάστηκαν από έξι ακτινολόγους, που έχουν εκπαιδευτεί στην ερμηνεία της ψηφιακής τομοσύνθεσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την ψηφιακή μαστογραφία, η 3D μαστογραφία μείωσε το μέσο ποσοστό ανάκλησης των ασθενών από 10,4 % έως 8,78 % και αύξησε το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου κατά 22 %.