Πώς να προετοιμαστούμε διατροφικά για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού;

salata-prasini-garides
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιουνίου πήραμε μια καλή ιδέα για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος το καλοκαίρι και αρχίζουμε την διατροφική προετοιμασία από νωρίς.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι όνειρο: θερινά σινεμά, πλακόστρωτα νησιά και υπέροχες παραλίες σε μια μεγάλη ακτογραμμή. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα χαιρόμαστε σε μικρό ποσοστό σε σχέση με τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο στην πόλη μπορεί να γίνει βασανιστικό και αυτές τις ημέρες, παρ' όλο που μόλις μπήκαμε στον Ιούνιο, πήραμε μια πρόγευση από το τι μας περιμένει. Θερμοκρασίες 35 και 37 βαθμούς Κελσίου την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μόνο καυτό καλοκαίρι προμηνύουν κι επειδή το ζούμε κάθε χρόνο πλέον, είναι μια καλή στιγμή να φρεσκάρουμε τη διατροφή μας με βάση τα καλοκαιρινά δεδομένα. Η σωστή διατροφή, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της ζέστης, αλλά και της κόπωσης και της αφυδάτωσης που έρχεται μαζί. 

 Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει ζέστη;
Κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής μέρας με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35°C, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή μέσω της εφίδρωσης. Έρευνες δείχνουν ότι σε συνθήκες έντονης ζέστης και υγρασίας μπορεί να χάσουμε έως και 1-1,5 λίτρα υγρών ανά ώρα, ειδικά αν ασκούμαστε ή δουλεύουμε σε εξωτερικούς χώρους. Η αφυδάτωση δεν είναι αμελητέα: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και μια απώλεια υγρών της τάξης του 2% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει την απόδοση, να προκαλέσει κόπωση και να αυξήσει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης.

Η διατροφή που μας θωρακίζει
Για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από τις επιπτώσεις της ζέστης, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Πλούσια σε νερό τρόφιμα: Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούνται κατά 90% από νερό και είναι εξαιρετικές επιλογές για ενυδάτωση. Παράλληλα, το αγγούρι και οι ντομάτες συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών.
  • Ηλεκτρολύτες: το «κλειδί» για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Με τον ιδρώτα χάνονται βασικοί ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Τρόφιμα όπως οι μπανάνες, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι πλούσια σε αυτά τα στοιχεία και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας.
  • Μικρά και ελαφριά γεύματα: Τα βαριά και λιπαρά γεύματα δυσχεραίνουν την πέψη και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Προτιμήστε δροσερές σαλάτες, όσπρια, άπαχο κρέας ή ψάρι και άφθονα φρούτα.
  • Αντιοξειδωτικά για φυσική προστασία από τον ήλιο: Η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες), το λυκοπένιο (ντομάτα, καρπούζι) και το β-καροτένιο (καρότα, πιπεριές) προσφέρουν φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και ενισχύουν τη λειτουργία του δέρματος.

Αλκοόλ και καφεΐνη με μέτρο
Μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης επιτείνει την αφυδάτωση. Αν καταναλώσετε αλκοόλ, συνοδέψτε το με άφθονο νερό, αλλά να θυμάστε πάντα ότι εκτός από το νερό, παίζει ρόλο και η σωστή επιλογή τροφών που συμβάλλουν στην ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών. Η σωστή διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο για την αποφυγή της αφυδάτωσης, αλλά και για τη διατήρηση της ενέργειας και της διάθεσης για να χαρούμε το καλοκαίρι όπως πρέπει.