Στα τριπλάσια επίπεδα η άνοια μέχρι το 2050

anoia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μια νέα ανάλυση, που παρουσιάστηκε, δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα πάσχουν από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η Διεθνής Εταιρεία της Νόσου του Αλτσχάιμερ (ΑDI) αποκάλυψε τα ευρήματά της έρευνάς της σε μια ενημέρωση για τον παγκόσμιο αντίκτυπο της άνοιας πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των G8 για την άνοια, που θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Δεκεμβρίου.
Ένας από τους στόχους της συνόδου κορυφής είναι να συμφωνήσουν τα μέλη για μια νέα διεθνή προσέγγιση της έρευνας και της πολιτικής της άνοιας.

Η ενημέρωση εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια σήμερα είναι 44 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανέλθει σε 76 εκατ. το 2030 και 135 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Το ενημερωτικό έγγραφο αναφέρει ότι η τρέχουσα και μελλοντική επιβάρυνση της νόσου έχει υποτιμηθεί, ιδίως στην Ανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική και προτείνει ότι σύντομα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

Μέχρι το 2050 , πάνω από τα δύο τρίτα ( 71 % ) των ατόμων με άνοια θα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αναφέρει χαρακτηριστικά η  ADI, η οποία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής προτίθεται να τονίσει την ανάγκη για τις εθνικές στρατηγικές απέναντι στην άνοια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο δράσης που φέρνει σε επαφή τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας της άνοιας.

Ζωτικής σημασίας κρίνεται και ο τομέας της χρηματοδότησης για την έρευνα της άνοιας, ενώ σημαντική είναι επίσης η ανάγκη για ποιοτική περίθαλψη και υποστήριξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής, την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και των συστημάτων υγείας.

Άλλα σημεία από την εν λόγω έρευνα αναφέρουν ότι:

• Το συνολικό κόστος της άνοιας είναι σήμερα 604 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (εκτίμηση 2010) και αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των επηρεαζόμενων.

• Οι βελτιώσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 10% των περιπτώσεων άνοιας.

• Οι επενδύσεις για αναζήτηση θεραπείας, πρέπει να εξισορροπηθούν με τις επενδύσεις για την εξεύρεση και την πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή φροντίδα.

• Επί του παρόντος, μόνο 13 από τις 193 χώρες που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία ( ΠΟΥ) έχουν εθνικά σχέδια για την άνοια.