Νέα έρευνα: Μπορούν τα ζυμαρικά να μας κάνουν ευτυχισμένους;

zumarika-ntomata-basiliko
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025

Προτού γνέψετε καταφατικά όλοι οι «μακαρονάδες» εκεί έξω, υπάρχουν και ερευνητικά δεδομένα που μας δίνουν απαντήσεις.

Μερικά από τα πιο comfort πιάτα της ζωής μας έχουν σίγουρα ζυμαρικά μέσα και ίσως είναι τα πρώτα πιάτα που αγαπήσαμε ως παιδιά. Μπορεί, λοιπόν, σήμερα ένα πιάτο ζυμαρικά να μας φτιάξει τη διάθεση; Σύμφωνα με πρόσφατη ιταλική μελέτη, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι».

 Η έρευνα, που διεξήχθη από το Università Cattolica del Sacro Cuore, στην Πάρμα, με την υποστήριξη του Ομίλου Barilla, εξετάζει τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζυμαρικών. Με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco Pagnini, κλινικό ψυχολόγο ο οποίος συνεργάζεταιμε το Πανεπιστήμιο του Harvard, η μελέτη αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση: τα ζυμαρικά σχετίζονται με την ευτυχία, τη χαλάρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Nutrition, τα ευρήματα φέρνουν στο φως έναν άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στα ζυμαρικά και τη συναισθηματική ευεξία, ιδίως όταν καταναλώνονται με παρέα, σε οικογενειακά τραπέζια ή με φίλους.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Pagnini: «Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η απλή πράξη του να μοιράζεται κανείς ένα γεύμα με ζυμαρικά μπορεί να δημιουργήσει βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις και να προσφέρει αίσθηση θαλπωρής που δύσκολα συγκρίνεται με άλλες εμπειρίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, καμία άλλη τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες –όπως το ρύζι, το ψωμί, η πίτσα ή άλλες διατροφικές επιλογές– δεν επιτυγχάνει τόσο σημαντική αύξηση των επιπέδων ευτυχίας όσο τα ζυμαρικά, όταν καταναλώνονται σε κοινωνικό πλαίσιο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο συνδυασμός ζυμαρικών και κοινωνικής αλληλεπίδρασης ενισχύει ουσιαστικά το αίσθημα ευτυχίας».

Η μελέτη, με τίτλο «Ζυμαρικά, τι συναίσθημα! Η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ζυμαρικών και ευτυχίας.», βασίστηκε σε μια πολυεπίπεδη έρευνα  με τη συμμετοχή 1.532 Ιταλών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

  • 41% των συμμετεχόντων συνδέει τα ζυμαρικά με την οικογένεια
  • 21% με θετικά συναισθήματα
  • 10% με απόλαυση
  • 7% με χαλάρωση και άνεση

Παράλληλα, η κατανάλωσή τους συνδέεται με:

  • Μειωμένο άγχος και αρνητικά συναισθήματα
  • Αυξημένα επίπεδα ευτυχίας και  ενσυνείδησης
  • Έντονη συναισθηματική πληρότητα, ειδικά όταν το γεύμα μοιράζεται

Η καθημερινή ή συχνή κατανάλωση ζυμαρικών (2-3 φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά, όπως δηλώνει το 23,9% του δείγματος) φαίνεται να λειτουργεί σχεδόν… θεραπευτικά, με συναισθήματα κορεσμού (34%) και ικανοποίησης (29%) να υπερισχύουν.

Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, ένα πιάτο ζυμαρικά δεν είναι μόνο γεύμα, είναι μια εμπειρία που θρέφει το σώμα και την ψυχή, χαρίζοντας μικρές δόσεις καθημερινής χαράς. Μήπως τώρα έχετε την απάντηση στο «τι θα φάμε σήμερα;».