Οι χειρότερες τροφές για την πέψη

gastrenteriko-sustima
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μερικές τροφές είναι χειρότερες για την πέψη από άλλες και σίγουρα αυτό ενδιαφέρει περισσότερο όλους εκείνους που πάσχουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Αλλά και εσάς…

Έχετε νιώσει ποτέ φούσκωμα ή καούρα στο στομάχι σας, μετά από ένα γεύμα; Μάλλον είναι ρητορικό το ερώτημα. Αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουμε όλοι συχνά, είναι πιθανό να οφείλεται στις τροφές που φάγαμε λίγο πριν.

Μερικές τροφές είναι χειρότερες για την πέψη από άλλες και σίγουρα αυτό ενδιαφέρει περισσότερο όλους εκείνους που πάσχουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροιες, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Παραθέτουμε μερικές από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με τις οποίες προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, αντί για την κλασική ζάχαρη, μπορεί να επηρεάζουν την πέψη σας και την αύξηση της φλεγμονής στο σώμα σας, δημιουργώντας πρήξιμο, διάρροια και αέρια.

Καλό είναι να πειραματιστείτε με το πλήθος των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που διατίθενται στην αγορά και να δείτε ποια σας επηρεάζει λιγότερο και ακόμη καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε φυσικά γλυκαντικά, όπως το νέκταρ αγαύης. Μπορεί να μην είναι χωρίς θερμίδες, αλλά επειδή είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χρειάζεται μικρότερη ποσότητα κι έτσι μειώνονται οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες.

Σοκολάτα

Αυτή η γλυκιά λιχουδιά, μπορεί να επηρεάζει και το στομάχι σας εκτός από τα κιλά σας. Η καφεΐνη που περιέχεται στη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καούρας και συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα επιρρεπή σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Επίσης, η σοκολάτα, όπως κι ο καφές, είναι διουρητική και μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές κενώσεις ή διάρροια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για λιχουδιά, είναι να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα. Η τελευταία περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν τη γαστρεντερική λειτουργία και να αυξήσουν την απορρόφηση του νερού για την πρόληψη της διάρροιας.
Το κακάο, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη σκούρα σοκολάτα (σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος), είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προάγουν την υγιή πέψη.

Επεξεργασμένες τροφές

Εκτός του ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα πατατάκια, κινούνται γρήγορα μέσα στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, κράμπες και άλλα προβλήματα.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αν σας είναι αδύνατο να τους «κόψετε», είναι να τους τρώτε σε συνδυασμό με τροφές που χωνεύονται αργά, όπως η άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα) ή κάποιο υγιές λίπος όπως το αβοκάντο ή φυσικό φιστικοβούτυρο.
Επιπλέον, προσέξτε τις μερίδες και τις ποσότητες, ώστε οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες να μην υπερισχύουν των θρεπτικών τροφών με τις οποίες τους συνδυάζετε.

Πικάντικα φαγητά

Είτε μιλάμε για καυτερό κάρι, είτε για πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου, τα τρόφιμα που δίνουν γεύση στα πιάτα σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρα, ειδικά αν τα τρώτε λίγο πριν κοιμηθείτε.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα συνδυάσετε με τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, για να «καταπραΰνετε» το έντονο αίσθημα που δημιουργούν τα πικάντικα τρόφιμα. Προτιμήστε το ελληνικό γιαούρτι ή τυρί cottage, με προβιοτικά για να βοηθήσετε την πέψη και να μειώσετε το αίσθημα που δημιουργούν τα βαριά μπαχαρικά.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς. Και ενώ τα φρέσκα προϊόντα θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνονται σε μια υγιεινή διατροφή, η πέψη των ωμών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλά ποσά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες κινούνται γρήγορα μέσω του εντερικού σωλήνα και μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρές κενώσεις, διάρροια, αέρια και φούσκωμα.

Επίσης, πολλά όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και οι ντομάτες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω της οξύτητάς τους.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μαγειρεύετε τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε και όποτε είναι δυνατόν και τα φρούτα. Το μαγείρεμα διασπάει κάποιες από τις ίνες, επιτρέποντας να αφομοιωθούν πιο εύκολα και περιορίζοντας τα αέρια και το φούσκωμα.

Λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως μερικά κομμάτια κρέατος, οι τηγανητές πατάτες και το παγωτό, είναι δύσκολες στην πέψη και μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε άβολα χορτασμένους και να αυξήσουν τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν πάσχετε ήδη από καούρα, τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να οδηγήσουν σε μια πραγματικά δυσάρεστη καούρα.

Αν θέλετε πάντως να φάτε κάποιο γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε να το συνδυάσετε με το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να ερεθίσει επιπλέον τον γαστρεντερικό σας σωλήνα. Επίσης, προτιμήστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας σε φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πιο εύκολο να διασπαστεί από τα κορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο.