Δώρα με …budget και tips για «εορταστική» οικονομία

santa
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αρώματα, ρούχα, σκουφιά, γάντια και φυσικά, παιχνίδια. Κρασί, σαμπάνιες και εξεζητημένα ποτά (που είχαν ξεχαστεί στα ντουλάπια από τις αρχές του 2000) επιστρατεύονται για τα φετινά χριστουγεννιάτικα δώρα.

Χωρίς παρεξήγηση, η τσιγκουνιά είναι ίσως το χειρότερο ανθρώπινο ελάττωμα, αλλά για να επιβιώσει κανείς εν μέσω κρίσης πρέπει να βάλει λίγα …καβούρια στην τσέπη.

Και με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Παιχνίδια για τα παιδιά, γιατί Χριστούγεννα χωρίς παιδικά χαμόγελα δε γίνονται, ένα δωράκι για τον Άγγελο, ένα για τη Νίνα, δε θα πάρεις και κάτι για τις επισκέψεις, (ντροπή πια) τι μένει; Ένα πορτοφόλι που πριν καν ανοίξει έμεινε άδειο.

Για να γλιτώσουμε τα όσα εναπομείναντα ευρώ λοιπόν πρέπει απλά φέτος τα Χριστούγεννα να ακολουθήσουμε πρόγραμμα εσόδων- εξόδων. Μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε λοιπόν.

1.Νούμερο ένα είναι η λίστα. Να θυμάστε: δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτή. Καθίστε και γράψτε όλα τα δώρα που θέλετε να πάρετε, τα ονόματα των «τυχερών» παραληπτών και το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για τον καθένα.

2. Μην περιμένετε να φωταγωγηθεί η πόλη για να αγοράσετε τα δώρα σας. Αν και οι μέρες περνούν, ίσως δεν είναι ακόμα πολύ αργά για όσους από εσάς, είστε της τελευταίας στιγμής.

3. Τα ευεργετικά bazaar. Φιλανθρωπικά, φιλοζωικά ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, υπάρχουν πάρα πολλά χριστουγεννιάτικα παζάρια με φτηνές αλλά αξιόλογες επιλογές, που δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Σκεφτείτε οικονομικά και κάντε την καλή και συμφέρουσα πράξη σας στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

4. Κάντε και μια online έρευνα αγοράς. Οι διαδικτυακές προσφορές μπορούν να σας γλιτώσουν χρόνο και χρήμα. Ψάξτε για προσφορές πριν ξεκινήσετε να αλωνίζετε στα καταστήματα έντρομοι από τις τιμές και την πίεση χρόνου.

5. Το χειροποίητο δε χάνει ποτέ την αξία του και ειδικά στις μέρες μας μάλιστα, εκτιμάται δεόντως. Βάλτε τις δεξιοτεχνίες σας σε πρώτο πλάνο, «πιάστε» τα υλικά που έχετε βάλει στο …μάτι και ξαναδημιουργήστε δώρα ανέξοδα αλλά με αγάπη και προσωπική σφραγίδα.

6. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές. Αγοράστε τα …2+1 (δε μιλάμε για προϊόντα σούπερ μάρκετ) και κερδίστε χρήματα και ενέργεια.

7. Ξεχάστε τις ξεπερασμένες μόδες με τις κάρτες (που ναι, ομολογουμένως είχαν τη δική τους χάρη) και αφήστε το διαδίκτυο να κάνει τη δουλειά του …ταχυδρόμου. Ένα mail με χριστουγεννιάτικες ευχές θα σας λύσει τα χέρια.

8. Αποφύγετε να αγοράσετε οτιδήποτε απλά και μόνο επειδή το βρήκατε μπροστά σας και θα ήταν καλή ιδέα να το πάρετε για τον…ποιόν; Ακριβώς, η λογική του, ότι βρίσκω αγοράζω στην περίπτωση που.., δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Πόσο μάλλον, το πορτοφόλι σας.

9. Αν έχετε το «ελεύθερο» αφήστε κάποια δώρα για μετά τις γιορτές. Οι πολύ κοντινοί σας άνθρωποι σίγουρα δε θα σας κακολογήσουν αν το δικό τους δώρο καθυστερήσει λιγάκι παραπάνω.

10. Εάν πάλι περνάτε πολύ δύσκολες εποχές, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα δώρα με πολύτιμο χρόνο. Βόλτες στην πόλη (σε δωρεάν εκδηλώσεις), περίπατοι στη γιορτινή ατμόσφαιρα (προσοχή κρύβονται παγίδες με λαχταριστά δώρα στις βιτρίνες) και πολλή διάθεση μπορούν, όσο και αν δεν το πιστεύετε, να σας μετατρέψουν στον καλύτερο Άγιο Βασίλη.