Τι να παραγγείλετε όταν όλα είναι τηγανητά: Ρεαλιστικός οδηγός ταβέρνας διακοπών
Αφήνουμε κατά μέρος τις συμβουλές τύπου «πιείτε νερό πριν το φαγητό» και «παραγγείλετε σαλάτα για κυρίως», γιατί ξέρουμε ότι στις διακοπές ούτε με νερό θέλετε να τη βγάλετε, ούτε με σαλάτα. Τι επιλογές, όμως, να κάνετε για να μην πέσετε στην υπερβολή των τηγανητών και ψάχνετε για detox δίαιτες στο τέλος των διακοπών;
Έχετε βρεθεί ποτέ σε εκείνη την παραδοσιακή, γραφική, γεμάτη μυρωδιές ταβέρνα του νησιού (ή του βουνού) όπου το μενού είναι ένα ποίημα… τηγανιού; Κολοκυθάκια τηγανητά, τυροκροκέτες, καλαμαράκια, κεφτεδάκια, πατάτες… Όλα πεντανόστιμα, αλλά όλα βουτηγμένα στο λάδι –το ένα φέρνει τ’ άλλο, αλλά και τα δυο μαζί τη χοληστερίνη. Κι όσο κι αν τα λιγουρευόμαστε μετά το μπάνιο, δεν γίνεται κάθε ημέρα των διακοπών να τα βάζουμε στο πιάτο μας γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η… λυπητερή θα έρθει από Σεπτέμβριο και δεν θα αφορά την τσέπη μας. Πώς να διαχειριστούμε, λοιπόν, την κατάσταση χωρίς να φύγουμε στην καλύτερη με φούσκωμα και στη χειρότερη με φλεγμονή από τις διακοπές μας; Ιδού ο οδηγός σας. Τηγάνισμα χωρίς τύψεις: Είναι εφικτό;
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Αρχικά, ας είμαστε ρεαλιστές: δεν θα πάθετε τίποτα αν φάτε 1-2 τηγανητές επιλογές, αρκεί να μην είναι όλα τηγανητά. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Σκεφτείτε το τραπέζι σαν σύνθεση: για κάθε τηγανητό, φέρτε κάτι φρέσκο ή δροσερό να το «ισορροπήσει», όπως πράσινη σαλάτα, χόρτα, χωριάτικη κ.ο.κ. .
Στρατηγική σαλάτας: Παραπάνω από ένα φύλλο μαρουλιού
Η σαλάτα δεν είναι το βαρετό πιάτο «για να μην έχουμε τύψεις», είναι το ιδανικό αντίβαρο στα τηγανητά. Αν έχετε μπροστά σας πιάτα πλούσια σε λάδι, επιλέξτε μια σαλάτα με πικρά ή όξινα στοιχεία που βοηθούν στην πέψη, όπως χόρτα με λεμόνι, ντοματοσαλάτα με κάππαρη ή αγγουροντομάτα με ξίδι. Plus: Το οξύ και οι φυτικές ίνες βοηθούν να διαχειριστούμε το γλυκαιμικό φορτίο και να αποφύγουμε τη «νάρκη» μετά το φαγητό.
Ναι στο τυρί, αλλά με φίλτρο
Οι τυρομπουκιές, σαγανάκια και κασεροκροκέτες είναι από τα πιο λιπαρά πιάτα αφού είναι και τηγανητά και με κορεσμένα λιπαρά. Αν θέλετε γεύση αλλά όχι υπερβολή, προτιμήστε ένα απλό κομμάτι φέτα ή μυζήθρα. Αν τη συνοδέψετε με φρούτο (π.χ. καρπούζι ή σταφύλια), έχετε μια πιο ισορροπημένη επιλογή που δεν χτυπάει «κόκκινο».
Ψαρικά και θαλασσινά: Έχει διαφορά αν είναι φρέσκα
Αν έχετε την τύχη να βρίσκεστε κοντά στη θάλασσα, προτιμήστε ψάρια και θαλασσινά που ψήνονται ή μαγειρεύονται (π.χ. γαύρος μαρινάτος, χταπόδι ξιδάτο, ψητό καλαμάρι), καθώς είναι πιο ελαφριά και έχουν ωφέλιμα λιπαρά. Αν καταλήξετε στο τηγανητό καλαμαράκι (γιατί, μεταξύ μας, καλοκαίρι χωρίς καλαμαράκι δύσκολα γίνεται), μοιραστείτε το, και συνδυάστε το με λεμονάτο συνοδευτικό ή σαλάτα με πικρά χόρτα.

Το ζεστό ψωμί στην αρχή του γεύματος είναι πειρασμός, αλλά συχνά καταλήγουμε να φάμε πολύ πριν έρθει καν το φαγητό. Αν θέλετε κάτι για τη «σάλτσα» ή για να βουτήξετε στη χωριάτικη, ζητήστε παξιμάδι ολικής ή φρυγανισμένο ψωμί ολικής. Έχει καλύτερη υφή, λιγότερο λάδι και χορταίνει πιο αποτελεσματικά.
Ναι στα λαδερά, με όρους
Πολλές ταβέρνες έχουν μαγειρευτά όπως μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστά ή μπριάμ. Αν και είναι πιάτα με πολύ λάδι, έχουν και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και είναι «μαγειρεμένα», όχι τηγανητά. Μια μερίδα μπριάμ με λίγο ψωμί μπορεί να σας χορτάσει πιο ουσιαστικά από 15 κεφτεδάκια.
Η ενυδάτωση σώζει –κυριολεκτικά
Το αλμυρό φαγητό, τα πολλά λιπαρά και η ζέστη είναι συνδυασμός που αφυδατώνει. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό ή σόδα με λεμόνι, ειδικά αν καταναλώνετε αλκοόλ. Και αντί για ρετσίνες και βαριές μπύρες, δοκιμάστε ντόπιο λευκό κρασί ή 1 ποτήρι ούζο με νερό και παγάκια. Λιγότερο βάρος, πιο δροσερό αποτέλεσμα.

Μερικές μπουκιές από κάτι τραγανό και παχυντικό δεν κάνουν κακό. Εκεί που ξεφεύγουμε είναι όταν τρώμε μηχανικά, χωρίς να καταλάβουμε ότι έχουμε χορτάσει, ότι νυστάζουμε, ότι διψάμε. Αν είστε με παρέα, γελάτε, μοιράζεστε και απολαμβάνετε κάθε πιάτο σαν εμπειρία, όχι σαν μαραθώνιο κατανάλωσης, τότε ακόμη και μια βραδιά σε ταβέρνα με τηγανητά μπορεί έχει μέτρο και να μην καταλήξει σε φούσκωμα, δυσφορία ή ενοχές. Καλή σας όρεξη και ναι, πάρτε κι εκείνα τα κολοκυθάκια. Αλλά όχι μόνο αυτά.







