Τι να μην βάζετε στο πιάτο σας το καλοκαίρι (ακόμα κι αν σας το σερβίρουν με χαμόγελο)

kalokairi-taberna
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλα μοιάζουν πιο ανάλαφρα — από τα ρούχα μέχρι τη διάθεσή μας. Όμως αυτή η ανεμελιά δεν πρέπει να επεκτείνεται και στις διατροφικές μας επιλογές, τουλάχιστον όχι αλόγιστα.

Ο ήλιος, η ζέστη, οι διακοπές και η αλλαγή ρουτίνας φέρνουν συχνά και διατροφικά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν την ενέργεια, το έντερο, το δέρμα και τη γενικότερη ευεξία σας -σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε γυρίσει «πτώμα» από τις διακοπές; Για να μην επιστρέψετε, λοιπόν, με φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή ανεπιθύμητα κιλά, δείτε τι να μην βάζετε στο πιάτο σας -ακόμα κι αν σας το προσφέρουν με χαμόγελο και μπόλικη... χοντροκομμένη ρίγανη.

 Φαγητά που μένουν πολλή ώρα στον ήλιο
Ένα μπολ ρώσικη σαλάτα δίπλα στο κύμα μπορεί να μοιάζει αθώο, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει κινδύνους. Οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται το καλοκαίρι, με στοιχεία του ΠΟΥ να δείχνουν πως έως και 1 στα 10 άτομα παγκοσμίως επηρεάζεται ετησίως από μολυσμένο φαγητό -με τις περισσότερες περιπτώσεις να συμβαίνουν σε θερμές περιόδους. Μαγιονέζες, αλλαντικά και τυριά που δεν έχουν σωστή ψύξη είναι εύκολη λεία για βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή. Επιλέξτε φρέσκα, καλά συντηρημένα τρόφιμα και προτιμήστε ταβέρνες που εμπνέουν εμπιστοσύνη, όχι απλώς ρομαντική θέα.

Πολύ τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Ο εγκέφαλος μπορεί να τα λαχταράει, αλλά το έντερό σας μάλλον έχει άλλη γνώμη. Τα λιπαρά γεύματα καθυστερούν την πέψη και επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ειδικά όταν συνδυάζονται με αλκοόλ και ήλιο, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Journal of Clinical Gastroenterology, το 30% όσων καταναλώνουν πολύ λιπαρά φαγητά αναφέρουν πιο συχνά φούσκωμα, βαρύ στομάχι και δυσπεψία. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τους φημισμένους λουκουμάδες της περιοχής, κάντε το ως treat, όχι ως κύριο γεύμα μετά την παραλία.

Ζαχαρούχα ροφήματα και παγωτά-βόμβες
Ένα πολύχρωμο cocktail ή ένα παγωτό-υπερπαραγωγή μπορεί να σας ενθουσιάσει στιγμιαία, αλλά η ζάχαρη προκαλεί γρήγορη και απότομη άνοδο και πτώση της γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε κόπωση και αυξημένη όρεξη λίγο μετά, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και το δέρμα σας. Προτιμήστε παγωτό σε μορφή sorbet ή γιαούρτι, και δροσιστικά ροφήματα με σόδα και φρέσκα φρούτα αντί για σιρόπια και αναψυκτικά.

Πολύ αλάτι = περισσότερη αφυδάτωση
Τυριά, παστά, αλμυρά σνακ και έτοιμα φαγητά είναι γεμάτα νάτριο και το καλοκαίρι ο οργανισμός σας προσπαθεί ήδη να διαχειριστεί την απώλεια υγρών από τον ιδρώτα. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση, πρήξιμο και αυξημένο αίσθημα δίψας, γι' αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού). Στις διακοπές, ωστόσο, η πρόσληψη αυτή συχνά διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τις παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες, συν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ελέγξτε τις ετικέτες, αποφύγετε τα «έτοιμα» και συνοδεύστε κάθε γεύμα με σαλάτα χωρίς υπερβολικό αλάτι ή φέτα.

Πολύ αλκοόλ με άδειο στομάχι
Το ποτό σε καλοκαιρινή βεράντα είναι απόλαυση, αλλά το αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ευερεθιστότητα, πτώση πίεσης και αφυδάτωση. Φροντίστε να το συνοδεύετε με κάποιο θρεπτικό snack (όχι μόνο αλμυρά ξηροκάρπια) και πίνετε νερό ανάμεσα στα ποτά.

Μικρές απολαύσεις, μεγάλα οφέλη
Δεν χρειάζεται να γίνετε αυστηροί ή να στερηθείτε τα καλοκαιρινά γαστρονομικά highlights. Αρκεί να αποφεύγετε τις πιο «επικίνδυνες» επιλογές, να ελέγχετε τη φρεσκάδα, να μένετε ενυδατωμένοι και να ακούτε το σώμα σας. Έτσι, θα απολαύσετε το καλοκαίρι σας με υγεία και χωρίς να μετράτε… συνέπειες τον Σεπτέμβρη.