Το ιδανικό σνακ για την παραλία –και πώς να το φτιάξετε
Στην παραλία χρειαζόμαστε δύναμη και ενέργεια για να ευχαριστηθούμε κολύμπι και να έχουμε αντοχή απέναντι στη ζέστη, με ελαφριά και θρεπτικά σνακ που μπορούμε να έχουμε στο φορητό μας ψυγείο φτιαγμένα από τα χεράκια μας, θρεπτικά και ωφέλιμα για κάθε στιγμή. Όπως τα τάκος με χούμους και αβοκάντο που θα σας φροντίσουν όπως πρέπει στο υπόλοιπο των διακοπών.
Τα κρουασάν φούρνου και οι τυρόπιτες είναι μια πολύ παχυντική και βαριά επιλογή για την παραλία -και γενικότερα- και τα φρούτα είναι μεν δροσερά και θρεπτικά, αλλά δεν αποτελούν ολοκληρωμένο γεύμα όταν βρισκόμαστε όλη την ημέρα στην παραλία. Και για να απεξαρτηθούμε λίγο από τα τοστ με τυρί και γαλοπούλα, σας προτείνουμε ένα πολύ ιδιαίτερο και θρεπτικό σνακ που μπορείτε να φτιάχνετε καθημερινά για την παραλία και να διατηρείτε την ενέργειά σας, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και υπερβολική ζάχαρη: τάκος.
Τα τάκος δεν είναι τίποτα παραπάνω από τορτίγιες με γέμιση που μπορείτε εσείς να επιλέξετε, αλλά με τις κατάλληλες επιλογές χαρίζετε στον εαυτό σας την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς τα παρελκόμενα. Το χούμους εν προκειμένω είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη από τα ρεβίθια, τα λαχανικά είναι δροσερά, αντιοξειδωτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες και το αβοκάντο είναι θησαυρός καλών λιπαρών, για καλή καρδιαγγειακή υγεία και κορεσμό. Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χούμους ή να το φτιάξετε μια φορά και να έχετε για κάθε μέρα με αυτή τη συνταγή.

Υλικά (για 4 μικρά τάκος)
4 μικρές τορτίγιες ολικής άλεσης ή καλαμποκιού
4-5 κ.σ. χούμους
1 ώριμο αβοκάντο σε λεπτές φέτες
1/2 αγγούρι σε λωρίδες
1 μικρό καρότο τριμμένο
1/4 μικρό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
Χυμός από 1/2 λεμόνι ή λάιμ
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκος δυόσμος ή μαϊντανός (προαιρετικά)
λίγη πάπρικα ή καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Απλώστε το χούμους σε κάθε τορτίγια, αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω. Προσθέστε πρώτα το λάχανο και το καρότο, μετά τις φέτες αγγουριού και τέλος το αβοκάντο. Ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά ή λίγη σάλτσα αν θέλετε έξτρα γεύση.
Τυλίξτε ή διπλώστε τα τάκος και κλείστε τα σε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος. Τοποθετήστε τα σε ταπεράκι, ιδανικά με παγοκύστη, και είστε έτοιμοι.
Tips
- Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, χρησιμοποιήστε φύλλα μαρουλιού αντί για τορτίγιες
- Προσθέστε λίγο ψητό κοτόπουλο ή ρεβίθια για περισσότερη πρωτεΐνη
- Για πιο ενισχυμένη γεύση, δοκιμάστε χούμους με λιαστή ντομάτα ή καραμελωμένο κρεμμύδι







