Μαυρομάτικα: Το όσπριο που πρέπει να μπει στο πιάτο σας αυτή την εποχή και μια συνταγή έκπληξη
Μπαίνουμε σε περίοδο μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και ξεκινάμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με τροφές που θα μας τονώσουν μέσα κι έξω.
Έπειτα από πολλαπλές μερίδες τηγανητά καλαμαράκια, κοκτέιλ, παϊδάκια και σαγανάκια, μπαίνουμε πλέον στον Σεπτέμβρη και είναι η ώρα όχι να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας αν έφαγε λίγο παραπάνω, αλλά να φέρουμε μια ισορροπία στο πιάτο μας, με περισσότερη φύση και λιγότερο ζωικό λίπος και επεξεργασία. Τα όσπρια είναι μια καλή επιλογή και ανάμεσα στα διάφορα είδη τους, αυτή την εποχή ξεχωρίζουμε τα μαυρομάτικα. Το μικρό μυστικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους: φάτε όσπρια
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Η νέα σοδειά μαυρομάτικων ξεκινά αυτή την εποχή και αν δεν τα είχατε στο πλάνο σας, είναι μια καλή στιγμή να τα δοκιμάσετε και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Είναι χορταστικά χωρίς να βαραίνουν και δίνουν στο τραπέζι σας θρεπτική αξία χωρίς να χρειάζονται περίπλοκη προετοιμασία. Αυτή η ισορροπία τα καθιστά ιδανικά για το μεταβατικό διάστημα ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ επιπλέον, είναι οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα, γεγονός που τα καθιστά προσιτά για καθημερινή χρήση.
Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, περιέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που χορταίνουν χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα, ενώ το μαγνήσιο και το φολικό οξύ τους συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειας και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και η ελαφριά γεύση τους τα καθιστά φιλικά σε όλους τους ουρανίσκους. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με καλοκαιρινά υλικά όπως ντομάτες και μαϊντανό ή με φθινοπωρινά χόρτα και μυρωδικά, δημιουργώντας γεύσεις που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη κουζίνα.
Ιδέες για να τα εντάξετε στη διατροφή σας -και να τα αγαπήσετε
Μπορείτε να απολαύσετε τα μαυρομάτικα σε σαλάτα, προσθέτοντας ντοματίνια, κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Το αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό και χορταστικό πιάτο που συνδυάζει γεύση και θρεπτική αξία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε με σπανάκι, σέσκουλα ή άλλα εποχιακά χόρτα, ελαφριά στον ατμό ή σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Η ζεστή σούπα μαυρομάτικων με μπόλικα μπαχαρικά αποτελεί επίσης μια ιδανική επιλογή για τις πρώτες δροσερές βραδιές του Σεπτέμβρη, προσφέροντας θρεπτική αξία και ζεστασιά σε κάθε κουταλιά.
Η ευελιξία τους τα καθιστά κατάλληλα για πολλούς τρόπους μαγειρέματος κι αν έχετε φαντασία, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λαχανικά, μυρωδικά, ή και ελαφριές σάλτσες χωρίς να χάνουν την ουσία τους. Μπορείτε να πειραματιστείτε, δημιουργώντας γεύσεις που ταιριάζουν στην εποχή αλλά και στις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Εκτός από τη γεύση, τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, που μάλλον δεν θέλετε να προσπεράσετε. Περιέχουν υψηλή αναλογία φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για άτομα που προσέχουν τη γλυκόζη τους ή αντιμετωπίζουν ελαφρύ φούσκωμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, προσφέροντας εναλλακτική λύση σε όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας στη διατροφή τους, ενώ η συμβολή τους στη χοληστερίνη είναι αξιοσημείωτη: οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μαγνήσιο, το οποίο συμμετέχει στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, και το φολικό οξύ, απαραίτητο για τη σύνθεση DNA και την παραγωγή υγιών κυττάρων. Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει την κούραση, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες. Τέλος, η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κάνουν τα μαυρομάτικα φασόλια ιδανικά για υγιεινή απώλεια βάρους ή για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους χωρίς να στερούνται γεύση. Τα μαυρομάτικα φασόλια δεν είναι μόνο ελληνικά και οικονομικά. Είναι το μυστικό όσπριο του Σεπτέμβρη, που συνδυάζει παράδοση, γεύση και θρεπτική αξία.

Υλικά (για 2–3 άτομα):
- 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια (βρασμένα ή κονσέρβα, καλά ξεπλυμένα)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή κονσέρβα ντομάτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά για πιο «ζεστή» γεύση)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι ή κατσαρόλα. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2–3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5–7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια προσθέτετε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνετε τα μαυρομάτικα φασόλια και ανακατεύετε καλά, αφήνοντας τη σάλτσα να βράσει 5–7 λεπτά ακόμα, ώστε οι γεύσεις να ενωθούν. Σερβίρετε σε ζυμαρικά, ρύζι ή όπου επιθυμείτε, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φέτα ή λίγο ελαιόλαδο επιπλέον στο σερβίρισμα.
Tip: Αν θέλετε πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγο μπούκοβο ή ένα τσίλι ψιλοκομμένο. Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, λίγο ξίδι μπαλσάμικο ή χυμός λεμονιού στο τέλος δίνει φρεσκάδα.







