5 λαχανικά του Σεπτεμβρίου που δεν βάζουμε συχνά στο πιάτο μας
Από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, ήρθε η ώρα να περάσουμε στα αντίδια, το κουνουπίδι και το παντζάρι, ακολουθώντας την εποχή και τις γεύσεις της.
Τώρα που χορτάσαμε καλοκαίρι -μεταφορικά και κυριολεκτικά- έρχεται ο Σεπτέμβρης που σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου και μας εμπνέει να επιστρέψουμε από τα τηγανητά καλαμαράκια και τα παϊδάκια της ταβέρνας σε πιο φυσικά και σπιτικά φαγητά με τον πλούτο λαχανικών που έχουμε στη διάθεσή μας. Κι ενώ η ντομάτα είναι βασίλισσα της εποχής, κάποια λαχανικά παραμένουν υποτιμημένα, ενώ μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και έξτρα χρώμα και γεύση στο πιάτο μας. Ιδού 5 από αυτά που έχουν πολλά να χαρίσουν στα γεύματά σας. Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν στην ομαλή επανεκκίνηση μετά τις διακοπές
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του φθινοπώρου, το παντζάρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και νιτρικά άλατα που υποστηρίζουν την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιοαγγειακή υγεία. Η γλυκιά, γήινη γεύση του το καθιστά ιδανικό για ψητά, σαλάτες και smoothies, ωστόσο προσέξτε λίγο την υπερκατανάλωση, καθώς έχει συνδεθεί με δημιουργία πέτρας λόγω των οξαλικών του σε όσους έχουν προδιάθεση νεφρολιθίασης. Tip: Ψήστε τα παντζάρια ολόκληρα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ή ανακατέψτε τα σε σαλάτα με μήλο, καρότο και λίγα καρύδια για τραγανή υφή και φυσική γλυκύτητα.
Αντίδι, το outsider
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να μην τα έχετε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σας, καθώς είναι από τα πιο υποτιμημένα λαχανικά. Ωστόσο, τα αντίδια παραμένουν πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και βοηθούν την πέψη και την ενίσχυση του μικροβιώματος, ενώ η ελαφρά πικρή γεύση τους δίνει χαρακτήρα σε σαλάτες και ζεστά πιάτα. Tip: Ψήστε τα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού για ένα πικάντικο συνοδευτικό ή σοτάρετέ τα ελαφρά για σαλάτες με ξηρούς καρπούς και τυρί φέτα.

Το κουνουπίδι είναι ένα πολυλειτουργικό λαχανικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που ξεκινά τη σεζόν του τον Σεπτέμβριο. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει το μικροβίωμα, ενώ η ουδέτερη γεύση του το καθιστά ιδανικό για ποικίλες μαγειρικές παρασκευές. Tip: Ψήστε τα μπουκετάκια με μπαχαρικά όπως πάπρικα και κουρκουμά ή φτιάξτε πουρέ κουνουπιδιού ως εναλλακτική για πατάτα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε σούπες για κρεμώδη υφή χωρίς να χρειαστείτε κρέμα γάλακτος.

Αν κάτι μάθαμε από τα μαγειρικά show των τελευταίων ετών είναι ο πουρές σελινόριζας, που μέχρι τώρα ίσως και να μην είχαμε δοκιμάσει ποτέ. Πλέον, λοιπόν, η σελινόριζα, η φθινοπωρινή αυτή ρίζα που βρισκόταν στο σκοτάδι για χρόνια, έρχεται στο φως και μας χαρίζει τις φυτικές ίνες, κάλιο και ενώσεις που βοηθούν την πέψη και τη ρύθμιση της γλυκόζης. Η γεύση της είναι ελαφρώς γλυκιά και γήινη, ιδανική για όσους θέλουν να πειραματιστούν με νέες γεύσεις στο πιάτο τους. Tip: Κόψτε τη σε κύβους και ψήστε τη στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι, ή χρησιμοποιήστε τη σε σούπες και πουρέδες αντί για πατάτα για πιο ήπια γεύση και πλούσιο άρωμα.

Ο φρέσκος μάραθος του Σεπτέμβρη είναι τραγανός και γλυκός, με χαρακτηριστικό άρωμα που δίνει ιδιαίτερη νότα σε σαλάτες και πιάτα φθινοπωρινά. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην πέψη και στην ενίσχυση του μικροβιώματος. Tip: Κόψτε τον σε λεπτές φέτες και προσθέστε τον σε σαλάτες με πορτοκάλι και καρύδια ή ψήστε τον στο φούρνο μαζί με καρότα και κολοκυθάκια για ένα αρωματικό συνοδευτικό.







