Θεραπείες από...σπίτι για κάθε πόνο

botana
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ατυχήματα στο σπίτι, μικροκαψίματα, ναυτία ακόμα και τροφική δηλητηρίαση ή διάρροια βρίσκουν το «μάστορά» στους στα ντουλάπια της κουζίνας.

Πριν καταλήξετε σε χημικές λύσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα, υπάρχουν ορισμένες σπιτικές συνταγές που μπορούν να απαλύνουν και να θεραπεύσουν τον πόνο σας. Τι εννοούμε; Απλά, ότι το φαρμακείο της φύσης έχει ...μετακομίσει στα ντουλάπια σας.

Η ακμή είναι δυσάρεστη πάθηση και στην περίπτωση που δε χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, το χοντρό αλάτι, που έχει αντισηπτική δράση, μπορεί να είναι η λύση που ζητάτε. Τρίψτε απλά μερικούς κόκκους και ρίξτε λίγες σταγόνες από ψευδομελέλαιο (ένα αντιμυκητιασικό έλαιο, διαθέσιμο σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής) επάνω στα σημεία.

Ξεπλύνετε και στη συνέχεια κάντε μία μάσκα προσώπου με σκέτο γιαούρτι για 15 με 30 λεπτά. Το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι είναι ένα φυσικό απολεπιστικό, που δίνει στο δέρμα λάμψη, καθαρίζει την ακμή και τις  δυσχρωμίες ενώ παράλληλα σβήνει τις λεπτές γραμμές.

Για να περιορίσετε την έκταση ενός εκζέματος (ή την ψωρίαση) εφαρμόστε απευθείας στην πληγείσα περιοχή ελαιόλαδο. Τρίψτε ελαφρά ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι ώστε να μη στεγνώσει το δέρμα.

Το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλές κρέμες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του αφού δε διαθέτει χημικά που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Για σοβαρές περιπτώσεις, καλύψτε την περιοχή με πλαστικό περικάλυμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είτε ακουμπήσατε κατά λάθος τον καυτό φούρνο, είτε καήκατε από το σεσουάρ, τα μικρής έκτασης εγκαύματα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με μια κρύα κομπρέσα από μαύρο ή πράσινο τσάι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού μειώνουν τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Για να μειώσετε τις ουλές και να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας απαλή, εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή βαζελίνη και καλύψτε την με έναν επίδεσμο για 3 έως 5 ημέρες. Η τακτική αυτή θα εγκλωβίσει την υγρασία που χρειάζεται το δέρμα, ενισχύοντας την υγιή ανάπτυξη του κολλαγόνου.

Οι ειδικοί λένε ότι αν προσέξετε καλά, τα φάρμακα για τη ναυτία περιέχουν όλα ζάχαρη. Άρα, το γεγονός ότι προτείνουν λίγο σιρόπι κομπόστας από ροδάκινο ως θεραπεία δεν κάνει εντύπωση. Επιμένουν μάλιστα, ότι η τακτική αυτή είναι ιδανική και για περιπτώσεις πρωινής αδιαθεσίας ή αναστατωμένου στομάχου.

Η διάρροια δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο και μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Μία καλή θεραπεία είναι το τσάι από ρόδι, που ηρεμεί το στομάχι. Ιδανικά θα ήταν να βράσετε το φλοιό του ροδιού για 3 λεπτά, να το αφήστε να κρυώσει για μισή ώρα και στη συνέχεια να το πιείτε.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες βοηθούν την παραγωγή βλέννας του σώματος και μειώνουν τον ερεθισμό στο στομάχι. Με 2 κουταλιές της σούπας, 4 έως 6 φορές την ημέρα γρήγορα θα γίνετε περδίκι.

Στην περίπτωση που υποπτεύεστε ότι έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση, λίγο μαύρο τσάι και μία φέτα καμένο ψωμί του τοστ μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το ταννικό οξύ στο τσάι και το «κάρβουνο» στο τοστ μπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε γρήγορα καλύτερα.

Ο χυμός ντομάτας ή μία «βουτιά» σε σάλτσα ταμπάσκο μπορούν να σας απαλλάξουν από την κακή διάθεση και τον πονοκέφαλο, που ενδεχομένως έχετε μετά από μία διασκεδαστική νύχτα με αλκοόλ. Η ντομάτα τονώνει το ήπαρ και είναι γεμάτη με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που χρειάζεται να αναπληρώσει το σώμα.

Για τον πόνο στο στόμα, που παραπονιούνται συνήθως τα παιδιά, δοκιμάστε μέντα. Είτε ωμή, είτε σε καραμέλα είτε σε μορφή τσαγιού, η μέντα έχει μια αναισθητική δράση και απαλύνει τον πόνο από τον λαιμό, από τα εγκαύματα στο στόμα και τις πληγές.

Αν πάλι αισθάνεστε ότι η ενέργειά σας, σας εγκαταλείπει, φροντίστε να ενυδατωθείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονιούνται για κούραση, συνήθως είναι αφυδατωμένοι.

Ωστόσο να θυμάστε πάντα ότι την καλύτερη λύση την έχει ο γιατρός σας.