6 λανθασμένοι «μύθοι» για το ελαιόλαδο

elaiolado
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Διαβάστε μερικές αλήθειες για ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της διατροφής μας, που όμως ίσως το γνωρίζουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Ίσως να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το ελαιόλαδο, αλλά το αγαπημένο μας λάδι, έχει ορισμένα «μυστικά» που μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Οι ειδικοί μας βοηθούν να απομυθοποιήσουμε τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για το ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο που βρίσκουμε στα super markets είναι πάντα φρέσκο

Ιδιαίτερα σε χώρες που δεν παράγουν ελαιόλαδο αλλά το εισάγουν, το λάδι που μπορούμε να βρούμε στα super markets, μπορεί να είναι και 3 ετών. Και... σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με τα χρόνια.

Ο χρόνος υποβαθμίζει τις υγιείς ενώσεις του -σκεφτείτε το σαν τον φρέσκο χυμό από τον καρπό της ελιάς που είναι καλύτερα να καταναλώνεται όσο πιο νωρίς γίνεται. Προτιμήστε λοιπόν εκείνα που στο εμπορικό τους σήμα, αναγράφουν την ημερομηνία συγκομιδής, για να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα τους.

Κρατήστε το καλύτερο λάδι για τη σαλάτα σας

… και χρησιμοποιήστε το φθηνότερο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα. Πρόκειται για μια συμβουλή που την προτείνουν πολλοί, αλλά είναι εντελώς λανθασμένη. Είναι εντελώς παράλογο, λένε οι ειδικοί, καθώς το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, έχει πράγματι υψηλότερο σημείο καπνού (η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει), γι’ αυτό είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε με το πιο φρέσκο και ποιοτικό ελαιόλαδο.

Το καλό ελαιόλαδο ξεχωρίζει από το χρώμα του

Το χρώμα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα. Όμως, οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε αμερικανική έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 καταναλωτές, δήλωσαν βέβαιοι ότι θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν ένα καλό λάδι από το χρώμα του. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν, ιδίως στο εξωτερικό, το ελαιόλαδο πωλείται σε τόσο φανταχτερά μπουκάλια;

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα όμορφα γυάλινα μπουκάλια, μπορεί να κάνoυν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται στο φως. Επιλέξτε εμπορικά σήματα με μια μεγάλη ετικέτα που καλύπτει σχεδόν όλο το δοχείου ή ένα λάδι που δεν έχει αποθηκευτεί σε διάφανη συσκευασία.
Επίσης μην το αποθηκεύετε στον πάγκο της κουζίνας σας, αλλά σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

«Αυτό το λάδι έχει τέλεια γεύση»

Είστε σίγουροι ότι το λάδι σας δεν ταγγίζει; Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, το 80% των ανθρώπων, αγοράζει ελαιόλαδο για τη γεύση του, αλλά συνήθως δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ποιο έχει καλή γεύση. Τα 2/3 σε πωλήσεις των ετικετών ελαιολάδων που ερευνήθηκαν στη μελέτη, βρέθηκαν ταγγισμένα.
Τάγγισμα ή οξείδωση, είναι μια χημική αλλοίωση που συμβαίνει όταν το ελαιόλαδο έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το φως και με το οξυγόνο, οπότε αποκτά μια δυσάρεστη γεύση και βαριά οσμή.

Το «αγνό» ελαιόλαδο είναι το καλύτερο

Στην ίδια έρευνα, σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι το ελαιόλαδο που αναγράφει στην ετικέτα του «αγνό», είναι το καλύτερο. Αλλά ο όρος «αγνό» σημαίνει στην πραγματικότητα ένα μίγμα από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία υπάγονται χαμηλότερα στην κλίμακα βαθμολογίας από ό,τι το έξτρα παρθένο.


Το «Light» ελαιόλαδο έχει λιγότερες θερμίδες

Το ελαιόλαδο «light» δεν είναι μια διαιτητική επιλογή λαδιού, αν το νομίζατε. Είναι απλά ένα εξευγενισμένο λάδι με πιο «ελαφριά» γεύση κι όχι μικρότερο θερμιδικό φορτίο.
Επιλέξτε καλύτερα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για να προσλάβετε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία.