Οι 10 καλύτερες τροφές που θα βρείτε στο super market της γειτονιάς σας

super-market
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές και να ψωνίσετε πιο γρήγορα, ακολουθεί μια λίστα με τα 10 καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε από το κοντινό σας super market.

Το τοπικό παντοπωλείο ή super market, μπορεί να σας προσφέρει αμέτρητες επιλογές, μερικές από αυτές ωφέλιμες και άλλες όχι και τόσο, παρά τα όσα «ισχυρίζονται» οι ετικέτες τους.

Για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές και να ψωνίσετε πιο γρήγορα, ακολουθεί μια λίστα με τα 10 καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε -τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους, τη δημιουργία μυών και την πρόληψη των ασθενειών.

Οργανώστε τη διατροφή σας γύρω από αυτές τις επιλογές και θα κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Αμύγδαλα

Είτε τα βάζετε στη σαλάτα, είτε τα τρώτε σκέτα, τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, αλλά και πρωτεϊνών, βιταμινών (όπως η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Ε) και μετάλλων (χαλκός, σίδηρος και ψευδάργυρος). Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η κατανάλωση αμυγδάλων μειώνει τη χοληστερόλη.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια δεν είναι μόνο πλούσια σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος -που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσής μας, με την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται «σεροτονίνη», στον οργανισμό μας.
Αν όμως η ιδιότητα των σπαραγγιών να μας… φτιάχνουν τη διάθεση, δεν σας πείθει, ίσως τα αντικαρκινικά οφέλη του να το κάνουν. Έρευνα που δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό Cancer Letters, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να σταματήσει τον σχηματισμό των καρκινικών όγκων.

Αβοκάντο

Αυτό το super φρούτο, είναι πλούσιο στα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη και επίσης περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K. Η έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση αβοκάντο με την βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, αναφέρει ότι το αβοκάντο έχει και αντικαρκινικά οφέλη  (ειδικά για την πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του δέρματος και του προστάτη).

Μούρα

Είτε τρώτε μαύρα μούρα που είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, είτε μύρτιλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάνετε πολύ καλά. Αλλά αν η βιταμίνη και τα αντιοξειδωτικά δε σας φτάνουν, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food, βρήκε ότι όλων των ειδών τα μούρα (ειδικά οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα), έχουν ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Στρογγυλές πιπεριές

Όσον αφορά στις πιο συνηθισμένες θρεπτικές ουσίες, οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (συγκεκριμένα βιταμίνες Α, C και Ε). Και σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Illinois, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Μαύρα φασόλια

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πολύ οικονομικά. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο, τα μαύρα φασόλια έχουν τις υγιείς για την καρδιά και για την πρόληψη του καρκίνου ενώσεις που απαντώνται συνήθως στα μούρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, αλλά έχει και τις φυτοχημικές ουσίες ινδόλες και σουλφοραφάνη, που πολλοί θεωρούν ότι είναι αντικαρκινικές. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα μας (βιταμίνες Α, Β6, C, E και K), καθώς και σελήνιο, ένα ορυκτό που βοηθά το σώμα στη μάχη με τις ελεύθερες ρίζες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν επίσης επισημάνει τη συμβολή τους στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Ενταμάμε (χλωρά φασόλια σόγιας)

Αυτά τα δημοφιλή ιαπωνικά φασόλια σόγιας, δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνες C και Β, αλλά και μία από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και ισοφλαβόνων.

Αυγά

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οικονομικά και διαθέσιμα όλο το χρόνο. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση των αυγών με την αυξημένη υγεία του εγκεφάλου, μειωμένη φλεγμονή, καθώς και βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έρευνα που δημοσιεύεται στο The American Journal of Clinical Nutrition συνδέει την κατανάλωση αυγών, με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία βοηθά την καρδιαγγειακή μας υγεία.