Γιατί πρέπει να πιστεύουμε έναν ψεύτη, όταν μας λέει ψέματα;

psema
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πρόσφατη έρευνα επιμένει ότι απέδειξε πως τελικά ο ψεύτης είναι πιο ειλικρινής από όσο νομίζουμε.

Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θεωρούσαμε ότι ένας ψεύτης είναι ανίκανος να πει την αλήθεια. Κι όμως, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του Ben-Gurion της Νεγκέβ, ρώτησε 527 φοιτητές «πόσα ψέματα λέτε μέσα σε ένα 24ωρο;».

Το 41% απάντησε κανένα, το 51% από ένα μέχρι πέντε και το 8% έξι ή περισσότερα.

Το ενδιαφέρον στην έρευνα σύμφωνα με τον συν-συντάκτη και καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεγκέβ, Shaul Shalvi, ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι είπαν ψέματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Αλλά στην παρούσα ανάλυση, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι μόνο το 5% των ανθρώπων, παραδέχτηκαν όντως το 40% των ψεμάτων που αναφέρθηκε.

Ωστόσο, το δείγμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό καθώς η ομάδα περιελάμβανε περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες, για παράδειγμα και σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να θέλουν να ευχαριστήσουν τους εξεταστές και ως εκ τούτου, να αναφέρουν πιο ειλικρινή αποτελέσματα.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οι άνθρωποι δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη τάση προς το ψέμα από ότι παλαιότερα.

Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι στη μελέτη, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να παραλείψουν ή να παραποιήσουν κάποια γεγονότα, κρύβοντας στην ουσία το ψέμα τους.

Τελικά, είτε πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο ψεύτες, μία είναι η αλήθεια: όταν οι ψεύτες λένε ψέματα, τουλάχιστον να είναι… ειλικρινείς.