Forrest Yoga: το click@Life σε ασκήσεις εδάφους

forrest-yoga-to-clicklife-se-askiseis-edafous

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το click@Life δοκίμασε Forrest Yoga και σας μεταφέρει την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Καθισμένη οκλαδόν, με το κεφάλι να κοιτάει πίσω, το αριστερό χέρι να ακουμπάει στο δεξί γόνατο και το δεξί χέρι πίσω από την πλάτη για να βοηθά να στρίψει ακόμα περισσότερο ο κορμός, προσπαθώ να πάρω αναπνοή και να εκτελέσω τις οδηγίες «Παρτε μία βαθιά αναπνοή και στείλτε την πίσω στην πλάτη σας, εισπνοή... εκπνοή. Μείνετε λίγο ακόμη εδώ, ισιώστε την πλάτη σας, χαλαροί οι ώμοι και τελείως χαλαρός ο αυχένας».

Μάθημα Forrest Yoga κάθε Τρίτη, φέτος για τρίτη χρονιά με την ίδια δασκάλα και με συνέπεια που δεν έχει προηγούμενο, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα. Όταν είδα για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του γυμναστηρίου μάθημα με τίτλο Forrest Yoga, νόμιζα πως, ανορθόγραφα μεν, με φαντασία δε, ήταν «γιόγκα του δάσους». Με αυτή την παραπλάνηση μπήκα στο πρώτο μάθημα όπου η δασκάλα της γιόγκα Μπέσυ Τρίγκα, η μόνη πιστοποιημένη για αυτό το σύστημα στην Ελλάδα, μας εξήγησε τι είναι Forrest Yoga.

«Η δημιουργός του συστήματος είναι η Άνα Φόρεστ, η οποία αναπτύσσει και εξελίσει τα τελευταία τριάντα χρόνια τη Forrest Yoga με στόχο να προσφέρει λύση στις ανάγκες και απαιτήσεις του σύχρονου ανθρώπου, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Χρησιμοποιώντας έντονες στάσεις με λογική συνέχεια, στοχεύει στην ανάπτυξη της ικανότητας μας να χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας για να «ξυπνάμε» το σώμα μας και κατ’ επέκταση τη διάθεσή μας για ζωή.

Οι «άξονες» της Forrest Yoga είναι η Αναπνοή, η Δύναμη, η Ακεραιότητα και το Ανθρώπινο Πνεύμα. Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ελευθερίας, να συνδεθούμε με το πνεύμα μας και να πορευτούμε στη ζωή σύμφωνα με αυτά που λέει το πνεύμα μας». Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι αυτά που θα μάθουμε στο στρωματάκι της γιόγκα, μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας και να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και «έμπνευση» είναι η ιστορία της Άνα Φόρεστ, η οποία αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που έχει πλήρως ενδυναμώσει το σώμα της και απελευθερώσει το πνεύμα της από τα ψυχικά τραύματά της. Η ζωή της ξεκίνησε με ιδιαίτερα προβλήματα αφού γεννήθηκε με αναπηρία. Κάποιες επίκτητες εμπειρίες της ζωής της, όπως η σωματική κακοποίηση, η επιληψία και η βουλιμία, την οδήγησαν στο να αναζητά τρόπους αυτό-θεραπείας. Μέσα από την εμπειρία της στη Yoga και μετά από συνεχή, διεξοδική έρευνα και επίπονη εργασία, κατάφερε να επινοήσει και να δημιουργήσει το σύστημα ForrestYoga.

Τι θα μάθουμε στο στρωματάκι της γιόγκα για τη ζωή;

Εκτός από τα προφανή, καλύτερη εμφάνιση, λιγότερα κιλά, ανακουφίζει πόνους στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά συμβάλλει σημαντικά και στον έλεγχο του άγχους.

Ως αρχάριος μαθαίνεις να αναπνέεις βαθιά και να συνδέεις την αναπνοή σου με το σώμα σου, με διαφορετικά σημεία κάθε φορά. Η μακρά παραμονή στις στάσεις, όσο επίπονη και αν είναι, βοηθά τον οργανισμό να ζεσταθεί, να οξυγωνοθεί και να αποβάλει έτσι τις τοξίνες αναζωογονόντας κάθε κύτταρο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «μένεις» σε μία στάση, για αρκετή ώρα. Καθώς προχωράς στη γιόγκα μαθαίνεις να προσαρμόζεις κάθε στάση στις ανάγκες σου σωματικές είτε συναισθηματικές. Ο στόχος δεν είναι να στηριχθείς στο κεφάλι σου, αλλά να βγεις από κάθε μάθημα πιο «δυνατός» κάθε φορά.

Η γιόγκα είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να γυμνάσει κανείς σώμα και νου, χωρίς να θέτει περιθώρια ηλικίας και φυσικής κατάστασης, παράλληλα συμβάλει και μας μαθαίνει πως να αντιδράμε σε καθημερινά γεγονότα της σημερινής ζωής, εφόσον τα στοιχεία που κερδίζουμε σε κάθε μάθημα γίνονται θεμέλια για την καθημερινή μας δράση.

Πληροφορίες: Η Άνα Φόρεστ θα επισκεφθεί τη χώρα μας για ένα τριήμερο workshop στις 4 με 6 Φεβρουαρίου, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος άνθρωποι που δεν έχουν ξανακάνει γιόγκα καθώς και όσοι είναι σε προχωρημένο στάδιο. Για πληροφορίες www.allinyoga.com/seminar.asp .

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ