Χριστούγεννα μόνος; Ε και;

monos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα Χριστούγεννα, λένε, είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Αυτό που δε μας λένε είναι τι συμβαίνει αν αυτήν την «πιο όμορφη εποχή του χρόνου» κάποιος δε μπορέσει να βρεθεί με συγγενείς και φίλους. Μοναξιά τα Χριστούγεννα, τι κάνουμε;

Καταρχήν, τα Χριστούγεννα δεν είναι ούτε οι διαφημίσεις με τα λαμπερά χαμόγελα, ούτε το ζεστό πρωινό ξύπνημα με τα παιδιά κάτω από το δέντρο να περιμένουν τα δώρα του Άγιου Βασίλη.

Αυτά μάλλον ανήκουν στις αμερικάνικες ταινίες των ημερών, που επιμένουν να ενισχύουν την ψυχολογική πίεση (για να μην πω κατάθλιψη) σε όποιον/ά για κάποιο λόγο χρειαστεί να περάσει αυτές τις ημέρες μόνος του/της.

Άρα μάθημα πρώτο: Μη λυπάστε τον εαυτό σας γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει λόγος.

Μάθημα δεύτερο: Μην παρακολουθήσετε τέτοιου είδους ταινίες, μόνο κακή διάθεση θα σας προσφέρουν. Επίσης αποφύγετε γλυκανάλατα τραγούδια τύπου «All I want for Christmas is you», για ευνόητους λόγους (ποιος you? Εξετάζουμε το σενάριο που είστε μόνος/η).

Στολίστε το δέντρο σας και μην πτοείστε από το γεγονός ότι θα το χαρείτε μόνος/η

σας. Και μάλιστα κάντε το όπως το έχετε φανταστεί. Με λαμπιόνια, αστέρια και ό,τι άλλο βάλλει ο νους σας. Μάλιστα, το γεγονός ότι θα είναι το δικό σας δέντρο (που μόνο εσείς θα δείτε) σας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να πρωτοτυπήσετε με όποιον τρόπο θέλετε. Το ίδιο κάντε και με το υπόλοιπο σπίτι, φυσικά.

Όσο για το φαγητό, ετοιμάστε ένα μεγαλοπρεπές γεύμα μόνο για τους γευστικούς σας κάλυκες και απολαύστε κάθε μπουκιά (με επιδόρπιο εννοείται). Αν πάλι δεν έχετε διάθεση, φάτε ότι τραβάει η όρεξή σας χωρίς …χριστουγεννιάτικους περιορισμούς, που ακούν στο όνομα γαλοπούλα, χοιρινό κλ.π. Συμβουλή: για επιδόρπιο προτιμήστε παγωτό. Είναι δροσιστικό, γευστικό και σίγουρα έξω από τα συνηθισμένα.

Επειδή αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αυτό σε

καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν σας αξίζει δώρο. Αγοράστε στον εαυτό σας το δώρο που ποθείτε και θα έχετε όλον το χρόνο να το απολαύσετε χωρίς… αντιπερισπασμούς. Απλά σκεφτείτε μόνο τι θα συμβεί αν αγοράσετε ένα X-box ή ένα αγαπημένο άρωμα. Όπως και να έχει μπορείτε να το χαρείτε με την ηρεμία σας.

Ηρεμία: λέξη κλειδί αυτές τις ημέρες. Γιατί (ειλικρινά) πόσοι έχουν την απίστευτη δική σας ευκαιρία να χαρούν ήρεμα Χριστούγεννα, χωρίς φωνές και οικογενειακές παρεμβάσεις, που τις περισσότερες φορές παίζουν με τα νεύμα μας; (Είπαμε καλές οι οικογενειακές στιγμές, αλλά έχουν και τα μείον τους).

Απολαύστε ένα μπάνιο με αρωματικά έλαια, παίξτε τη μουσική που σας αρέσει, χορέψτε, διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, λύστε σταυρόλεξα, παίξτε παιχνίδια, πηγαίνετε βόλτες και γενικά αφιερώστε αυτά τα Χριστούγεννα στο πιο κοντινό σας πρόσωπο: τον εαυτό σας. Δεν είναι απαραίτητα κακό το σενάριο αυτό. Τι λέτε;