Η συνταγή για τους πιο light κουραμπιέδες
Όσοι είστε στο «team κουραμπιέδες» αλλά μετράτε θερμίδες και λιπαρά, ήρθε η ώρα να απολαύσετε το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο γλυκό με λιγότερες τύψεις.
Αν η απάντησή σας στο αιώνιο δίλημμα «κουραμπιές ή μελομακάρονο» είναι 1-0, τότε σίγουρα το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ένας από τους βασικούς ενόχους για τα περιττά κιλά με το πέρας των γιορτών. Αφράτοι, βουτυρένιοι και πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη, που λιώνουν στο στόμα, το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθούμε κι αν αναλογιστούμε ότι ένας κλασικός κουραμπιές φτάνει 150-180 θερμίδες και 10–12 γρ. λιπαρά, από τα οποία τα περίπου 6–8 γρ. είναι κορεσμένα, με 15-18 γρ. υδατάνθρακες bonus, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βάλουμε ένα μέτρο. Το μέτρο μπορεί να μπει είτε στην κατανάλωση, είτε στη συνταγή, γι' αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια πιο ελαφριά έκδοση, που φτάνει τις 90-110 θερμίδες με 6-7 γρ. λιπαρά, ώστε η τελική επιλογή να είναι δική σας.
Πώς θα κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά πιο ελαφριά και υγιεινάΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Υλικά (για περίπου 25-30 κουραμπιέδες)
150 γρ. βούτυρο light ή φυτικό καλής ποιότητας
50 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. ζάχαρη άχνη light ή στέβια σε σκόνη
1 αυγό (ή μόνο ο κρόκος)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού κονιάκ ή λικέρ αμυγδάλου (προαιρετικά)
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή μισό κανονικό, μισό ολικής
50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
1/2 κουτ. γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
Άχνη στέβιας για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C και στρώνετε ταψί με λαδόκολλα. Ξεκινήστε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέστε το αυγό, τη βανίλια και το λικέρ και ανακατέψτε καλά.
Σε άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και έπειτα προσθέστε τα αμύγδαλα. Ενσωματώστε σιγά-σιγά τα στερεά υλικά στο μείγμα του βουτύρου, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται.
Πλάστε μικρούς κουραμπιέδες, τοποθετήστε τους στο ταψί και ψήστε για 15–20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Αφήστε τους να κρυώσουν και όταν είναι οκ, πασπαλίστε με την άχνη.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή τριμμένο γαρύφαλλο για επιπλέον άρωμα χωρίς θερμίδες.







