Πώς οι χριστουγεννιάτικες μυρωδιές μας κάνουν να τρώμε πιο συνειδητά
Από την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι το πορτοκάλι και τη βανίλια, κάθε άρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τα γεύματα με συνείδηση, να ελέγχετε τις ποσότητες και να μπείτε σε χριστουγεννιάτικο mood πριν ακόμα ανάψουν τα φωτάκια.
Η γιορτινή περίοδος δεν ξεκινά μόνο με φωτάκια και στολίδια, αλλά και με τις μυρωδιές των Χριστουγέννων –τη ζεστασιά της κανέλας, το πικάντικο άρωμα του γαρίφαλου, την φρεσκάδα του πορτοκαλιού– που μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν την όρεξη και τον τρόπο που τρώμε. Κάθε άρωμα ξυπνά αναμνήσεις, δημιουργεί διάθεση και μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε πιο συνειδητά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά με προσοχή και χαρά.
Κανέλα: Η μυρωδιά που «ηρεμεί»
Η κανέλα δεν είναι απλώς το αγαπημένο μπαχαρικό για μελομακάρονα και ζεστά ροφήματα. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι η μυρωδιά της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να ενισχύσει τη συγκέντρωση, που σημαίνει ότι, πριν καθίσετε στο τραπέζι, η κανέλα μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε πιο αργά και συνειδητά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε ζεστό τσάι, σε μήλα ψημένα στο φούρνο ή σε πρωινό με βρώμη.

Η έντονη, πικάντικη μυρωδιά του γαρίφαλου ξυπνά αισθήσεις και… ανοίγει την όρεξη, αλλά με έναν τρόπο που σας καλεί να εστιάσετε στη γεύση. Προσθέστε μερικά γαρίφαλα σε ζεστά ποτά ή στο νερό που βράζετε για ρόφημα πορτοκαλιού και αφήστε τη μυρωδιά να σας χαλαρώσει και ταυτόχρονα να σας κάνει πιο συνειδητούς στο τι τρώτε. Η ισχυρή μυρωδιά βοηθά να αναγνωρίζετε καλύτερα τις γεύσεις και να μειώνετε την τάση για υπερκατανάλωση.
Πορτοκάλι και εσπεριδοειδή: Φρεσκάδα και ενέργεια
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα άλλα εσπεριδοειδή δεν είναι μόνο δροσερά στη γεύση. Η μυρωδιά τους έχει την ικανότητα να μειώνει το στρες, να αυξάνει τη διάθεση και να δημιουργεί αίσθημα φρεσκάδας και εγρήγορσης. Όταν είμαστε χαλαροί και με καλή διάθεση, τείνουμε να τρώμε με μεγαλύτερη προσοχή και συνείδηση, αντί να τσιμπολογάμε άσκοπα ή να παρασυρόμαστε από συναισθηματικό φαγητό. Φτιάξτε, λοιπόν, σπιτικά αρωματικά πορτοκαλιού για το σπίτι ή απλώς κόψτε μερικά κομμάτια φρέσκου φρούτου στο τραπέζι και αφήστε τη μυρωδιά να σας οδηγήσει σε πιο ισορροπημένα σνακ.

Η μυρωδιά της βανίλιας ενεργοποιεί αναμνήσεις και συναισθήματα ασφάλειας και χαλάρωσης κι έχει παρατηρηθεί πειραματικά ότι μειώνει την ανάγκη για υπερβολική ζάχαρη, επειδή ο εγκέφαλος «αναγνωρίζει» τη γλυκιά νότα χωρίς να χρειάζεται υπερκατανάλωση. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη βανίλια σε ροφήματα, smoothie ή ακόμα και σε γιαούρτι με φρούτα για ένα γλυκό σνακ που σας ικανοποιεί χωρίς υπερβολές.
Κάστανα και φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί: Ζεστασιά και πληρότητα
Οι μυρωδιές των ψημένων κάστανων ή των ξηρών καρπών που καβουρδίζονται στο φούρνο φέρνουν στο μυαλό ζεστά, οικογενειακά σκηνικά και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Χρησιμοποιήστε τα ως σνακ ή προσθέστε τα σε σαλάτες και γλυκά για να αυξήσετε την αίσθηση πληρότητας και να μειώσετε την τάση για υπερκατανάλωση γλυκών και επεξεργασμένων σνακ.

- Δημιουργήστε ένα αρωματικό περιβάλλον στο σπίτι: Μια κατσαρόλα με φρούτα και μπαχαρικά ή ένα κερί με μυρωδιά κανέλας/πορτοκαλιού μπορεί να βάλει όλους σε mood γιορτών.
- Συνδυάστε μυρωδιά και γεύση: Όταν μυρίζετε κανέλα, πορτοκάλι ή βανίλια, προσπαθήστε να τα εντάξετε και στα σνακ σας. Αυτό συνδέει μυρωδιά και γεύση και σας κάνει να συνειδητοποιείτε καλύτερα τι τρώτε.
- Τρώτε αργά: Αφήστε την κάθε μπουκιά να «μιλήσει» στις αισθήσεις σας. Οι μυρωδιές βοηθούν να επικεντρωθείτε στη γεύση και στην απόλαυση, όχι στην ποσότητα.
Η προετοιμασία για τις γιορτές ξεκινά με μικρές λεπτομέρειες. Οι μυρωδιές είναι ένας τρόπος να μπείτε στη διάθεση των Χριστουγέννων χωρίς υπερβολές, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, κάθε γεύση και κάθε μπουκιά με συνείδηση. Κι όσο κι αν όλα τα παραπάνω μπορεί να μην λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε όλους, σκεφτείτε τα σαν το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη και απολαυστική γιορτινή περίοδο.
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32556946/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10347076/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5434034/
https://link.springer.com/article/10.1186/2044-7248-1-24







