Τα μυστικά για να καθαρίζετε τα κάστανα πιο εύκολα

kastana
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Το ρητό «τα αγαθά κόποις κτώνται» βρίσκει άμεση εφαρμογή στο κάστανο, το οποίο είναι μεν λαχταριστό, αλλά για να το απολαύσουμε πρέπει να... ιδρώσουμε. Υπάρχει, όμως, τρόποι να το καθαρίσουμε πιο εύκολα, για να το βάλουμε περισσότερο και στη διατροφή μας.

Το κάστανο δεν είναι απλώς ένας νόστιμος χειμωνιάτικος καρπός -αποτελεί και ένα σημαντικό διατροφικό θησαυρό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Με τόσο υψηλή διατροφική αξία, εύλογα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την πέψη και προσφέρει ενέργεια χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με πολλή ζάχαρη ή λιπαρά και με 25-50 θερμίδες/κάστανο, αναλόγως το μέγεθός του, ως μια πιο ελαφριά πηγή υδατανθράκων.

 Πώς να καθαρίζετε το κάστανο (πιο) εύκολα
Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φτάσουμε στην πηγή και να πιούμε νερό, όσον αφορά το κάστανο, το οποίο για να μας δώσει τον τρυφερό και γλυκό καρπό του, πρέπει να περάσουμε από τον σκληρό φλοιό του. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη. Αρχικά, είναι σημαντικό να χαράξετε την φλούδα πριν το ψήσιμο ή το βράσιμο. Με ένα μικρό μαχαίρι, ανοίγετε μια σταυρωτή τομή στο πάνω μέρος του κάθε κάστανου, ώστε η θερμότητα να εισχωρήσει και η φλούδα να ξεκολλά πιο εύκολα. Αν σκοπεύετε να τα βράσετε, μουλιάστε τα σε νερό για περίπου 20 λεπτά πριν το βράσιμο, γιατί έτσι η φλούδα θα μαλακώσει και θα αφαιρείται πολύ πιο γρήγορα. Για όσους τα ψήνουν στο φούρνο ή σε ειδικό σκεύος ψησίματος, ισχύει η ίδια τεχνική: η σταυρωτή τομή εξασφαλίζει ότι ο ατμός που δημιουργείται θα βοηθήσει στη διάσπαση της σκληρής φλούδας. Ένας ακόμα πρακτικός τρόπος είναι να τα τυλίξετε σε ένα βρεγμένο πανί μετά το ψήσιμο για 10-15 λεπτά, καθώς η υγρασία κάνει την εσωτερική μεμβράνη πιο εύκολη στο ξεφλούδισμα.

Κι αφού τα καθαρίσουμε;
Αφού περάσετε τη δύσκολη πίστα του καθαρίσματος, οι επιλογές για την αξιοποίησή τους είναι αμέτρητες. Τα βρασμένα ή ψημένα κάστανα μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρα ή πολτοποιημένα και να χρησιμοποιηθούν σταδιακά, χωρίς να χάνουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Αν τα θέλετε για σνακ, αρκεί να τα ψήσετε ή να τα βράσετε και να τα κρατήσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για λίγες ημέρες. Στις σαλάτες μπορείτε να τα κόψετε σε κομματάκια ή να τα συνδυάσετε με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς για μια γλυκόξινη γεύση. Για μαγειρευτά, όπως σούπες ή ριζότο, προσθέστε τα στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να κρατήσουν την υφή τους και να δώσουν γλυκιά, απαλή γεύση. Στα γλυκά, ο πουρές κάστανου γίνεται εύκολα με βρασμένα ή ψημένα κάστανα, τα οποία πολτοποιείτε με λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη και προσθέτετε σε κέικ, μπισκότα ή σοκολατένια γλυκίσματα. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε αλμυρές παρασκευές, όπως γέμιση για κρέας ή πουλερικά, απλώς αναμείξτε τα πολτοποιημένα με μυρωδικά, μπαχαρικά και λίγο ζωμό για να δώσετε υφή και πλούσια γεύση. Με λίγη οργάνωση, μπορείτε να έχετε έτοιμα κάστανα πάντα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τα εντάσσετε εύκολα σε γεύματα, γλυκά και σνακ, χωρίς κόπο κάθε φορά.