Πώς να φτιάξετε χριστουγεννιάτικο κορμό για το γιορτινό τραπέζι
Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι το γλυκό που δείχνει εντυπωσιακό χωρίς να απαιτεί επαγγελματικές δεξιότητες κι αν οργανωθεί σωστά, γίνεται από την προηγούμενη και σερβίρεται χωρίς άγχος.
Ο γνωστός Yule Log ή Bûche de Noël είναι από τα πιο κλασικά γιορτινά γλυκά, αλλά και από τα πιο παρεξηγημένα, καθώς οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρέπει να θυμίζει βιτρίνα ζαχαροπλαστείου και τον αποφεύγουν. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι σωστό παντεσπάνι, μια αξιόπιστη γέμιση και λίγη ψυχραιμία στο τύλιγμα. Με τη συνταγή που ακολουθεί, φτιάχνετε έναν κορμό που κόβεται όμορφα, τρώγεται ευχάριστα και αντέχει να σερβιριστεί ακόμα και την επόμενη μέρα, για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.
Εύκολος χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Υλικά
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
200 ml κρέμα γάλακτος (κρύα)
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο (κοσκινισμένο) ή 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα (κρύα αλλά ρευστή)
Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος

Ξεκινάτε να ετοιμάσετε το παντεσπάνι, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C και χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ανοίξει το χρώμα τους. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και τα ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε λεπτή στρώση και ψήνετε για 10–12 λεπτά. Θέλετε να ψηθεί, αλλά να παραμείνει ελαστικό, γι' αυτό προσοχή στο χρόνο.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε το παντεσπάνι από τον φούρνο, περιμένετε λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε καθαρή πετσέτα. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το τυλίγετε προσεκτικά σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει έτσι -αυτό αποτρέπει τα σπασίματα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Προσθέτετε το κακάο ή την κουβερτούρα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε σφιχτή, αλλά αφράτη κρέμα και τη βάζετε στο ψυγείο 10–15 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε για πιο καθαρό τύλιγμα. Εδώ να σας πούμε ότι με κακάο θα έχετε μια πιο ελαφριά, λιγότερο λιπαρή που κόβεται ωραία γέμιση, ενώ με κουβερτούρα θα είναι πιο πλούσια, πιο «φωτογενής», πιο κοντά στο κλασικό Bûche de Noël.
Ξετυλίγετε το παντεσπάνι, απλώνετε την κρέμα ομοιόμορφα και ξανατυλίγετε απαλά.
Για την επικάλυψη, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, τη ρίχνετε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε λεία γκανάς. Αφήνετε 5 λεπτά να σταθεί και καλύπτετε τον κορμό.
Για τη διακόσμηση, μπορείτε να κάνετε με το πιρούνι «νερά» που θυμίζουν κορμό δέντρου κι αν θέλετε, προσθέτετε λίγη άχνη ή λίγα μούρα. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρετε.

Για πιο αφράτο και ελαστικό παντεσπάνι, με λίγο περισσότερο κόπο, χωρίστε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα με απαλές κορυφές. Αφού ετοιμάσετε το βασικό μείγμα με τους κρόκους και τα στεγνά υλικά, προσθέστε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα και κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Έτσι το παντεσπάνι παραμένει αφράτο, δεν στεγνώνει στο ψήσιμο και τυλίγεται εύκολα χωρίς να σπάει.
Μικρό αλλά κρίσιμο tip
Ο κορμός κόβεται καλύτερα με μαχαίρι ζεσταμένο σε ζεστό νερό και σκουπισμένο. Μικρή λεπτομέρεια, μεγάλη διαφορά στο σερβίρισμα.







