6 στομαχικές διαταραχές αναζητούν λύση

stomaxi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα γιορτινά τραπέζια κρύβουν κινδύνους. Κινδύνους που προφανώς εμείς ενισχύουμε με τη λαιμαργία μας να δοκιμάσουμε τα πάντα.

Αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας τακτικής είναι ο πόνος στο στομάχι, κυρίως λόγω υπερφαγίας. Αλλά πριν αναζητήσουμε θεραπεία θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία του πόνου.

1. Γαστρεντερίτιδα / γρίπη στομάχι
Η γαστρεντερίτιδα, επίσης γνωστή ως γρίπη του στομάχου, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό. Ολόκληρος ο γαστρεντερικός σωλήνας δέχεται επίθεση από ιούς που οδηγούν σε διάρροια, πόνο στο στομάχι, εμετό και ναυτία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνoυν αισθητά μέχρι και 4 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού.

Για να απαλλαγείτε από μία τέτοια απειλή, φροντίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν πιάσετε οποιαδήποτε τροφή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα μολυσμένα τρόφιμα, δηλαδή, εκείνα που υποψιάζεστε ότι περιέχουν ιό, που μπορεί να μολύνει την πεπτική οδό σας.

2. Έλκος στομάχου
Τα έλκη είναι ρηχές διαβρώσεις στη μαλακή επένδυση των εντέρων ή του στομάχου. Όταν το στομάχι σας έχει έλκη και τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι όξινα, η οξύτητα αυτή τείνει να τα επιδεινώνει και αυτά με τη σειρά τους προκαλούν πόνο στο στομάχι.

Για τη θεραπεία του έλκους, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και ενδεχομένως να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά.

3. Τροφική δηλητηρίαση

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών, που περιέχουν μολυσματικούς οργανισμούς, όπως τοξίνες, βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Τα συμπτώματα αρχίζουν περίπου 2-4 ώρες μετά την κατανάλωση του ποτού ή του τροφίμου, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε δύο ημέρες.

Η μόνη θεραπεία είναι η κατανάλωση πολλών υγρών και η ξεκούραση, καθώς το σώμα εργάζεται σκληρά για να απαλλαγεί από τα δηλητηριασμένα τρόφιμα.

4. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το παχύ έντερο και συνήθως αισθάνεστε πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, ενώ συχνά παρουσιάζετε δυσκοιλιότητα, διάρροια και βλέννα στα κόπρανα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη μια συγκεκριμένη αιτία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η θεραπεία του περιστρέφεται γύρω από την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός ενδεχομένως να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα φυτικών ινών, αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αντιχολινεργικά φάρμακα, αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά.

5. Υπερφαγία

Αυτή είναι μια κατάσταση όπου τρώτε είτε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού είτε καταναλώνετε το φαγητό σας πολύ γρήγορα. Τότε το πεπτικό σας σύστημα διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα, το φαγητό δε χωνεύεται, όπως θα έπρεπε και προκαλεί πόνο στο στομάχι.

Σχεδιάστε όλα τα γεύματα σας και καταναλώστε μικρές ποσότητες με αργούς ρυθμούς. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό κοντά σας για να παραμένετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα και μην πίνετε νερό αμέσως μετά το φαγητό. Για να διευκολύνετε την πέψη σας, μπορείτε να περπατήσετε λίγο μετά το γεύμα.

6. Καούρα
Η καούρα χαρακτηρίζεται από την αίσθηση καψίματος στο στήθος πίσω από το στέρνο. Ο πόνος που προκαλείται συχνά χειροτερεύει όταν σκύψετε ή ξαπλώσετε.

Μία καλή τακτική είναι η λήψη αντιόξινων, για να εξουδετερώσουν το οξύ του στομάχου και κάποια φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή οξέων. Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγετε τα ποτά και τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καούρα, να τρώτε γεύματα σε μικρές μερίδες και να αποφεύγετε το κάπνισμα.

.