Οι δίαιτες του 2013 με...δέκα ματιές

diaita-2013
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Άλλες μας απασχόλησαν σε θεωρητικό επίπεδο. Άλλες τις ακoλουθήσαμε κατά γράμμα και άλλες πάλι τις απορρίψαμε με το πρώτο …κλικ.

Ιδού λοιπόν, οι δίαιτες που μας απασχόλησαν τη χρονιά που φεύγει, όπως τις googlαραμε στο ίντερνετ.

Στο νούμερο 10 βρίσκουμε την δίαιτα του… ευέλικτου χορτοφάγου, γνωστή και ως flexitarian (κατά το flexible). Ισορροπημένα γεύματα με λίγο από σούσι, λαχανικά και κοτόπουλο μιας στο τόσο, έκανε τη συγκεκριμένη διατροφή να φτάσει στο νούμερο 10 των πιο ...ψαγμένων επιλογών και στο 6 των πιο υγιεινών.

Μία θέση πιο πάνω, η δίαιτα του «φυτοφάγου ψαρά». Με απλά λόγια ναι, είμαι vegetarian αλλά αγαπώ και το ψάρι. Υγιεινή επιλογή από όπου και αν τη δεις, λαχανικά και ψάρια γαρ.

Η δίαιτα του «φρούτου» είχε υποστηρικτές όλους όσους αγαπούν να τρέφονται

αποκλειστικά με καρπούς φρούτων. Μπορεί να μετρά αιώνες στην ιστορία της ανθρώπινης διατροφής, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή δυνητικά μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς περιορίζει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά άλλων τροφών.

Extra: Λέγεται ότι την ακολούθησε ο Άστον Κούτσερ όταν χρειάστηκε να χάσει κιλά για να υποδυθεί τον Στιβ Τζόμπς αλλά σύντομα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η «παμφάγος δίαιτα», αντίθετα με άλλες στη λίστα δεν έχει ειδικούς να την υπογράφουν και αυτό γιατί είναι μία διατροφή κατά βούληση. Κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και ψάρια σε ισορροπία. Δεν ακούγεται άσχημη, πάντως.

Από την Ιαπωνία με αγάπη, θα μπορούσε να ονομάζεται η δίαιτα στη θέση νούμερο 6. Η διατροφή των κατοίκων της Οκινάουα έχει απασχολήσει ειδικούς και μη. Η μακροζωία τους είναι ανάλογη των δικών μας Ικαριωτών και αυτό εξάπτει την περιέργεια. Πάντως το μυστικό της είναι το 80/20, δηλαδή τρώμε μόνο το 80% του φαγητού, που έχουμε στο πιάτο μας.

Η κετογενική δίαιτα χρονολογείται ήδη από το 1900 και βασίζεται σε ποσοστά.

Δηλαδή, 60% της διατροφής προέρχεται από λιπαρά, 35% από πρωτεΐνες και 5% από υδατάνθρακες. Ο σκοπός είναι να φέρει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, δηλαδή μια κατάσταση λιμού στην οποία το συκώτι θα παράγει κετόνες. Όπως και να χει, η συγκεκριμένη δίαιτα δε συστήνεται χωρίς την παρακολούθηση ειδικού, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για χοληστερίνη και χρόνια δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων.

Μία θέση πριν την τριάδα, βρίσκουμε τη δίαιτα της απόλυτης αποτοξίνωσης, «Master Cleanse Diet» δηλαδή. Από το όνομα καταλαβαίνετε, ότι κανείς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθεί μία τέτοια δίαιτα.

Η δική μας «μεσογειακή δίαιτα» κοσμεί την τρίτη θέση της λίστας με τις πιο διάσημες δίαιτες στο ίντερνετ για το 2013. Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Μαλτέζοι (και οι νότιοι της Γαλλίας) γνωρίζουμε τελικά το μυστικό της καλής και υγιεινής διατροφής. Τώρα πρέπει απλά να το ακολουθήσουμε.

Οι χυμοί είναι ροφήματα και όχι ολοκληρωμένη διατροφή. Παρόλα αυτά, μία δίαιτα μόνο με χυμούς κατέκτησε τη 2η θέση της λίστας μάλλον από τους υπέρμαχους της τακτικής «δίαιτα θέλω, τώρα την θέλω».

Η δίαιτα της…σπηλιάς ή των παλιών χρόνων κατάφερε να επικρατήσει όλων των άλλων μέσα στον χρόνο που μας πέρασε. Λογικά, επειδή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους φαν του crossfit, της άσκησης που κατέκτησε όλους τους fit και wanna be fit της υφηλίου. Πλήρεις τροφές, μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέατα και αλεύρια περιλαμβάνονται στο μενού. Μόδα ή όχι, το ...2014 θα δείξει.