Ποιός είναι ο διατροφικός σας χαρακτήρας, σε...μονάδες δίαιτας;

diaita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Λίγο πριν φύγει το 2013, κάνουμε μία ενδοσκοπική αναζήτηση στη δίαιτα: τελικά ποια είναι η προσωπικότητά σας στον τομέα φαγητό;

Η υγιεινή διατροφή έχει και αυτή τα δικά της κλειδιά. Πολλά και μικρά γεύματα, πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η εγγύηση μιας σωστής διατροφής. Αλλά εσείς τα ακολουθείτε;

Τύπος Α «Αυτός που καθαρίζει το πιάτο του»
Υπάρχουν ορισμένοι από μας που αδειάζουν το πιάτο τους είτε πεινούν, είτε όχι. Ωστόσο η συνήθεια αυτή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό και τη…ζυγαριά σας. Στην περίπτωση που είστε τέτοιος τύπος ανθρώπου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του φαγητού σας.

Αν θέλετε πάντα να «καθαρίζετε» το πιάτο σας φροντίστε τουλάχιστον να είναι μικρό.

Τύπος B «Αχ, φούσκωσα»
Αποφεύγετε αρκετά (ίσως και όλα) τα γεύματα μέσα στην ημέρα και όταν επιστρέφετε σπίτι κατάκοποι και πεινασμένοι, πέφτετε με τα μούτρα σε ό,τι βρεθεί μπροστά σας; Αυτή η συνήθεια σας γεμίζει με θερμίδες και επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι ο σωστός προγραμματισμός.

Τύπος Γ – «Ο βασιλιάς του υδατάνθρακα»

Αν θεωρείτε δύσκολο να αντισταθείτε σε κάθε είδους υδατάνθρακα, από μακαρόνια και ψωμιά, μέχρι κέικ και κρουασάν, τότε πρέπει να παραδεχτείτε ότι αυτό το ανούσιο για το σώμα (γευστικό όμως) παραλήρημα σίγουρα είναι η αιτία που η ζυγαριά σας έχει πεισμώσει.

Μία καλή τακτική για να διαφοροποιήσετε τη διατροφή σας ομαλά είναι να επιλέξετε προϊόντα ολικής αλέσεως έτσι ώστε να μην απαρνηθείτε το ψωμί, τα μακαρόνια και άλλα τέτοια τρόφιμα.

Τύπους Δ – «Του συναισθηματικού»
Χωρίσατε, πάτε μια βόλτα μέχρι το ψυγείο. Είστε χαρούμενοι, ας το γιορτάσετε με ένα παγωτό και μετά από τύψεις τρώτε και λίγη παραπάνω σοκολάτα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος δε βγάζει πουθενά.

Και πιθανότατα αλλάζετε τις δίαιτες σαν τα πουκάμισα, κάνοντας τον μεταβολισμό σας rollercoaster. Αναζητήστε την αιτία αυτής σας της τακτικής και σταματήστε να αντικαθιστάτε το φαγητό με τα αισθήματα. Μικρά και σταθερά βήματα είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Απλά κάθε φορά, προσπαθήστε να σταθείτε ένα λεπτό και να σκεφτείτε «όντως πεινάω;».

Τύπος Ε – «Του καναπέ»

Ακολουθείτε μία άρτια δομημένη διατροφή με υγιεινές τροφές σε σωστές μερίδες και σνακ στο ενδιάμεσο, αλλά μόλις καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας ξεχνάτε τα πάντα…εκτός από τα πατατάκια. Η λύση είναι μία: γεμίστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας με πιο υγιεινά σνακ.

Αποφύγετε τις σοκολάτες, καραμέλες, γλυκίσματα και αλμυρά «κεράσματα» και σύντομα θα συνηθίσετε στην ιδέα ότι μπορείτε να χαλαρώσετε, παρακολουθώντας μία ωραία ταινία, χωρίς να μετανιώνετε το πρωί για τις διατροφικές επιλογές σας.

Τύπος ΣΤ «Του τσιμπολογήματος»
Συνεχώς μασάτε κάτι. Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό γεύμα και δείπνο και ανάμεσα διάφορα μικρά, ιδανικά σνακ. Τα νέα είναι καλά για σας: συνεχίστε ό,τι και όπως ακριβώς κάνετε. Ευτυχώς για σας οι διατροφικές σας συνήθειες είναι αυτές που ενδείκνυνται από τους ειδικούς, γι'αυτό και τις ζηλεύουμε όλοι, όσοι ανήκουμε στις παραπάνω κατηγορίες.