Πώς να μην φάτε... συναισθηματικά στις γιορτές!

giortes-fagito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Για όλους αυτούς, που παρασύρονται από την μελαγχολία των γιορτών, το φαγητό είναι μια μορφή παρηγοριάς. Αν είστε κι εσείς έτσι, δείτε πώς να μην φτάσετε στο σημείο, μετά τις γιορτές, η ζυγαριά να σας δείχνει ακόμα μερικούς λόγους για να πέσετε σε κατάθλιψη.

Το φαγητό έχει και άλλες λειτουργίες, πέραν του ότι μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να πορευτούμε μέσα στην ημέρα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, έχει μάλλον τη λειτουργία της ψυχολογικής στήριξης, παρά της σωματικής ενδυνάμωσης. Η περιόδος των γιορτών φέρνει σε πολλούς μελαγχολικά συναισθήματα και διάθεση, όχι αντίστοιχη με εκείνη που προβάλλουν οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων και τα εορταστικά προγράμματα της τηλεόρασης.

Για όλους αυτούς, που παρασύρονται από την μελαγχολία των γιορτών, το φαγητό είναι μια μορφή παρηγοριάς. Αν είστε κι εσείς από αυτούς που αδυνατούν να πείσουν τον εαυτό τους πως οι γιορτές είναι έστω μια αφορμή για λίγη ευδιαθεσία, τότε τουλάχιστον, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να μην φτάσετε στο σημείο μετά τις γιορτές, η ζυγαριά να σας δείχνει ακόμα μερικούς λόγους για να πέσετε σε κατάθλιψη.

Ελέγξτε την πείνα σας

Η ανικανοποίητη πείνα οδηγεί σε λιγούρες που δύσκολα ελέγχονται. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε χορταστικά γεύματα και ενδιάμεσα, θρεπτικά σνακς και στο μέτρο του εφικτού, διατηρήστε το πρόγραμμα που ακολουθείτε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Πριν φάτε κάτι, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πράγματι πεινάτε σε ποιο βαθμό είναι έντονη η πείνα σας. Δράστε ανάλογα με την απάντηση  και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα για να «ξεγελάτε» το στομάχι σας.

Ελέγξτε το άγχος!

Το ψυγείο είναι ο συνηθέστερος προορισμός όταν μας κυριεύει το στρες, η κούραση ή ακόμα και η βαρεμάρα. Για να καταπολεμήσετε αυτή την κατηγορία λιγούρας, φροντίστε να οργανώσετε το χρόνο σας, ώστε να είστε διαρκώς απασχολημένοι και περιτριγυρισμένοι από φίλους και σε καμία περίπτωση μην νιώθετε το άγχος να δέχεστε κάθε πρόσκληση που περιλαμβάνει φαγητό. Εαν μάλιστα βρεθείτε σε πάρτυ με έναν πλούσιο εορταστικό μπουφέ, φροντίστε να κρατήσετε την απαραίτητη… απόσταση ασφαλείας και διασκεδάστε με τη μουσική και φυσικά, μακριά από τα γλυκά!

Ελέγξτε τις λιγούρες!

Κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία να καταναλώσετε δυο-δυο τα μελομακάρονα, φροντίστε να αποσπάσετε οι ίδιοι την προσοχή σας και να απασχολήσετε τον εαυτό σας με κάτι άλλο που θα σας φτιάξει ουσιαστικά τη διάθεση. Είτε αυτό είναι να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο, είτε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, βρείτε αυτό που σας φτιάχνει τη διάθεση και χρησιμοποιήστε το για να αποφύγετε το τρίτο μελομακάρονο στη σειρά.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα ευθέως

Το μόνο πρόβλημα που λύνει ουσιαστικά και επιτυχώς το φαγητό, είναι εκείνο της πείνας. Εάν όμως το πρόβλημα είναι άλλο, αν κάποιος σας στενοχώρησε, εάν η δουλειά δεν βγαίνει, έαν τσακωθήκατε με το ταίρι σας, λύστε το πρόβλημα ευθέως και όπως του αρμόζει και όχι μεσω του φαγητού. Στο τέλος της ημέρας πείτε ένα μεγάλο «μπράβο» στον εαυτό σας, που  καταφέρατε και λύσατε το πρόβλημα και μάλιστα όχι δια της οδού των κουραμπιέδων.

Απολαύστε τις γιορτές

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές είναι γιορτές και οφείλουμε στον εαυτό μας να τις απολαμβάνουμε. Χωρίς να σημαίνει ότι θα αφεθείτε τελείως, μην καταλήξετε να στερήσετε από τον εαυτό σας τη χαρά του γιορτινού τραπεζιού. Εαν μαγειρέψετε σπίτι, επιλέξετε υγιεινές συνταγές και αν είστε καλεσμένοι, προσφερθείτε να παρέχετε στο τραπέζι τη σαλάτα. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το μέγεθος στις μερίδες σας και δώστε τη χαρά στον ουρανίσκο δοκιμάζοντας από όλα τα γλυκά του μπουφέ. Θυμηθείτε μονάχα να μην ξεπεράσετε τις τρεις μπουκιές από το καθένα.