Νέο γονίδιο υπόσχεται θεραπεία για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

parkinson
ΤΡΙΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μία μοναδική ανακάλυψη για το μέλλον των ασθενών με νευροεκφυλιστικές ασθενείς φαίνεται πως έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει το γονίδιο, που ονομάζεται mec – 17 και το οποίο έχει την ικανότητα να προστατεύει έναντι των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον dr. Brent Neumann του Queensland Brain Institute (ΟΒΙ) του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ανακάλυψε το στοιχείο εκείνο, που μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στη θεραπεία διαφόρων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα, του Πάρκινσον, του Huntington και του Αλτσχάιμερ.

Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μικρό «σκουλήκι», το caenorhabditis elegans. Πρόκειται για ένα γενετικό μοντέλο που χρησιμοποιείται συνήθως για την καλύτερη κατανόηση της νευροβιολογίας σε βασικό επίπεδο.

Από αυτό, ανακάλυψαν ότι το mec-17, ένα γονίδιο που βρέθηκε ότι προστατεύει τους νευράξονες, δηλαδή τις νευρικές ίνες. Αυτά είναι μέρη των νευρικών κυττάρων (ή νευρώνες), που είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή ερεθισμάτων μεταξύ των κυττάρων.

Το γονίδιο αυτό προστατεύει τον άξονα με τη διατήρηση της κυτταροσκελετικής δομής του, λένε οι ερευνητές και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την κατάλληλη μεταφορά σημαντικών μορίων και οργανιδίων, όπως τα μιτοχόνδρια, μέσω του νευράξονα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι ο νευράξονας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των νευρικών κυττάρων και θα πρέπει να είναι το επίκεντρο για μελλοντική έρευνα.

Με απλά λόγια, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το γονίδιο mec -17 λειτουργεί για την προστασία του νευρικού συστήματος από βλάβες. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουμε πλήρως το πώς συμβαίνει η αξονική εκφύλιση και κατά συνέπεια να διευκολυνθεί η ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη ή ακόμα και την «εξαφάνιση» των ασθενειών αυτών.