Οι 3 στόχοι μου για να ασκηθώ φέτος…σοβαρά αυτή τη φορά

askisi
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Με το που μπήκε το 2014 (μη σας πω πριν καν μπει) λέω δεν πάει άλλο, φέτος θα τρέξω σε εκείνον τον μαραθώνιο που λέω τα τελευταία, τουλάχιστον 6 χρόνια.

Φίλοι και συγγενείς φυσικά γέλασαν, όταν τόλμησα να ξεστομίσω αυτό το καλά κρυμμένο μυστικό μου, που πολλές φορές για να είμαι ειλικρινής γελούσα και μόνο που το σκεφτόμουν.

Αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Τα χρόνια περνούν, οι μυς ατονούν επιδεικτικά και μαζί με αυτούς και η όρεξη για γυμναστική. Γι’ αυτό και στα «new year’s resolutions» κυριαρχεί μία απόφαση: γυμναστική…άλλου τύπου, έτσι για να έχουμε και εναλλακτικές.

Ο μαραθώνιος, άπιαστο όνειρο

Σαν όνειρο μου προέκυψε πριν από 6 χρόνια, όταν μία φίλη έκανε προετοιμασία και τελικά τερμάτισε σε μικρό μαραθώνιο χώρας της Βόρειας Ευρώπης. Την ίδια εποχή έμαθα πως ένας άλλος γνωστός επιδιδόταν με επιτυχία στο ίδιο άθλημα. Τότε ζήλεψα και είπα και εγώ θα το κάνω. Αυτό το 2007.

Χρόνια μετά αποφάσισα ότι όλα είναι θέμα απόφασης…έστω κι αν ξεκινήσω με τον παιδικό μαραθώνιο (700 μέτρα εξάλλου είναι άθλος συγκριτικά με το τίποτα).

Είτε λοιπόν είστε αρχάριοι, είτε εποχικοί δρομείς, χρειάζεται δέσμευση για τα 5 ή τα 42 χιλιόμετρα (για τους πιο τολμηρούς). Ο στόχος ετέθη και η τακτική είναι η εξής: αν ξεκινήσουμε από τώρα (τέλειωσε και το τριήμερο άρα είναι ιδανική εποχή) με τακτική άσκηση, σωστή διατροφή και υπομονή, χωρίς δικαιολογίες, το Νοέμβρη κάτι θα έχουμε καταφέρει. Και αν όχι, η προσπάθεια αρκεί.

CrossFit, όχι μόνο γιατί είναι της μόδας

Will Duncan
Είδα αρκετούς να «σφαδάζουν» από πόνο, αφού δοκίμασαν το CrossFit αλλά η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένα νέο είδος άσκησης με ιντριγκάρει τόσο πολύ να το δοκιμάσω. Στο πλαίσιο των νέων γυμναστικών αποφάσεων λοιπόν, ας ανακηρύξουμε το 2014 έτος CrossFit (για τους πιο  καθυστερημένους χρονικά).

Μπορεί όλοι να είμαστε καχύποπτοι για το πώς μπορεί να αλλάζει ένα σώμα μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων (διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφορούν με άτομα που το δοκίμασαν είναι εκπληκτικές αλλά ενδεχομένως ψεύτικες) αλλά έστω και έτσι, η σκληρότατη αυτή προπόνηση υπόσχεται πολλά.

Στα plus: υπολογίστε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα, κάτι που σίγουρα πολλοί ανυπόμονοι (όπως εξάλλου και η γράφουσα) θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα.

Γιόγκα, κλασική αξία

Από την ειλικρινή αυτή εξομολόγηση δε θα μπορούσε να λείπει η γιόγκα. Κλασική και δοκιμασμένη. Η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν έχω επιδοθεί σε διάφορα μαθήματα γιόγκα αλλά  το ήρεμο του «χαρακτήρα» της μάλλον με έφερνε περισσότερο σε αμηχανία παρά με χαλάρωνε.

Ωστόσο, η άποψη μου παραμένει πολύ καλή αναφορικά με την άσκηση αυτή, που βοηθά όχι μόνο να διατηρήσει κάποιος μία σωστή στάση σώματος, ισορροπία και καλή διάθεση αλλά είναι ό,τι πρέπει για ήσυχο ύπνο, πνευματική διαύγεια και κυρίως ψυχική ηρεμία.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]