Οι μύθοι μιας υγιούς ερωτικής ζωής

zeugari
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η ερωτική ζωή παίζει καταλυτικό ρόλο στην πνευματική, σωματική αλλά και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μία υγιής ερωτική σχέση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στον τομέα του άγχους και της ποιότητας ζωής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Health.com, κάποιοι μύθοι που καραδοκούν, μπορούν να υπονομεύσουν την υγιή σεξουαλική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο πρώτος μύθος λέει ότι προκειμένου να υπάρξει σεξουαλική επαφή, απαιτείται διάθεση και από τις δύο πλευρές. Αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς η κούραση, η καθημερινότητα ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας μπορεί εύκολα να επηρεάσει τη διάθεση του ενός από τους δύο συντρόφους.

Μάλιστα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο, ένας από τους δύο να «προκαλεί» την ερωτική διάθεση, όταν ο άλλος δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη. Ωστόσο, οι στιγμές οικειότητας και συντροφικότητας μπορούν να βοηθήσουν.

Το καλύτερο σεξ είναι το αυθόρμητο, ισχυρίζεται ένας ακόμη μύθος. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια κατά το ήμισυ.

Στην περίπτωση όμως ενός ζευγαριού με έντονη οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, ένα ραντεβού για μία ερωτική συνεύρεση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη σωτήρια αιτία της διάσωσης της προσωπικής τους ζωής. Εξάλλου, ένα κανονισμένο ραντεβού αυξάνει και την αίσθηση της προσμονής.

Ο επόμενος μύθος στη λίστα λέει ότι πρέπει ένα ζευγάρι να κάνει σεξ τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και οι συχνές επαφές «τρέφουν» συναισθήματα οικειότητας, έλξης, πόθου και αγάπης από τον έναν στον άλλον, ο έρωτας δε μετριέται με μαθηματικές σχέσεις.

Το σημαντικό είναι και τα δύο μέρη να είναι ικανοποιημένα με τη συχνότητα της επαφής τους.

Το καλό σεξ θέλει διάρκεια. Η ώρα δυστυχώς είναι πολυτέλεια για τον σύγχρονο άνθρωπο και αν περιμένετε να βρείτε πολύ χρόνο για να απολαύσετε μία ερωτική επαφή με τον/την σύντροφό σας, τότε μπορεί να καταλήξετε να βρίσκεστε μόνο σε διακοπές.

Η ποιότητα εξάλλου, δε βρίσκεται μόνο στη διάρκεια.

Το σεξ της «επανασύνδεσης» είναι ανθυγιεινό για μία σχέση λένε μερικοί αλλά η αλήθεια είναι ότι για τον συγκεκριμένο μύθο, οι απόψεις διίστανται καθώς υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι που κρατά μερικές σχέσεις ζωντανές.

Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι όταν κάνετε σεξ για να τα ξαναβρείτε με τον/την σύντροφό σας μετά από μία έντονη διαφωνία είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό. Και ο λόγος είναι ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή η ερωτική αυτή επαφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα παθιασμένη, αλλά ενισχύει την σύσφιξη της σχέσης σε περιόδους δύσκολες.

Εκτός από αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να έχει ερωτική διάθεση μετά από έναν τσακωμό, καθώς κατά τη διάρκεια της διαφωνίας, η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη (η ορμόνης της επιθυμίας) αυξάνονται σημαντικά, προσφέροντας αυτό το αίσθημα της έξαψης.

Τελευταίος στη λίστα είναι ο μύθος που ισχυρίζεται ότι πάντα οι άντρες παίρνουν την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η ερωτική επαφή. Ωστόσο, έρευνες καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο, καθώς αναφέρουν ότι ένας στους πέντε άντρες έχει χαμηλή λίμπιντο.

Έχετε κατά νου, ότι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, από τα κοινά φάρμακα για την πίεση μέχρι τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να σαμποτάρουν την σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου. Σε περίπτωση που ο σύντροφός σας δεν έχει ερωτική διάθεση, συζητήστε μαζί του ή απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να λύσετε το πρόβλημα.