Τι δε μας λέει ο δερματολόγος μας;

derma
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το δέρμα χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Οι δερματολόγοι όμως μάλλον δεν μας αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά τους.

Όσο και αν φροντίζουμε και ενυδατώνουμε το δέρμα μας, υπάρχουν κάποια μυστικά που δε μπορούμε να γνωρίζουμε. Σύμφωνα με το reader’s digest μάλιστα, οι δερματολόγοι έχουν κάποιους καλά κρυμμένους «άσσους» στο μανίκι τους. Και μας τους αποκαλύπτουν ευθύς αμέσως.

Κι όμως οι δερματολόγοι μπορούν να καταλάβουν πως…κοιμόμαστε. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται σε μία ιδιαίτερη «μαντική» ικανότητα που έχουν. Απλά, είτε κοιμόμαστε στο πλάι ή μπρούμυτα δημιουργείται ένα αυλάκι στη μία πλευρά του προσώπου μας. Έτσι δημιουργούνται και οι ρυτίδες.

Για να τις αποφύγουμε, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε την ανάσκελη στάση. Μπορεί να μην είναι καλή για το ροχαλητό, αλλά ενδείκνυται για την…..αντιγήρανση.

Εάν είστε συνήθως πολύ κουρασμένοι για να σαπουνίσετε το πρόσωπό σας, τουλάχιστον έχετε πάντα ένα κουτί με μαντηλάκια χωρίς οινόπνευμα στο κομοδίνο σας. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα «στοιχεία» με τα οποία ήρθατε σε επαφή όλη την ημέρα, απλά θα εγκατασταθούν στο δέρμα σας.

Αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, πλύνετέ το με προϊόντα καθαρισμού τα οποία είναι ήπια και έπειτα ενυδατώστε, αλλά σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι.

Πριν αγοράσετε μία κρέμα ενυδάτωσης από γνωστές εταιρείες, η οποία μάλιστα θα σας κοστίσει μία περιουσία, δοκιμάστε φαρμακευτικές κρέμες ενυδάτωσης. Συνήθως έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά και κοστίζουν σαφώς λιγότερο.

Απομακρυνθείτε από τον μεγεθυντικό καθρέφτη. Μία τέτοια κίνηση σας προκαλεί να «απαλλαγείτε» από όποια δυσμορφία, σπυράκι ή νεκρό κύτταρο μπορεί να έχει το δέρμα σας. Ειδικά στην περίπτωση που πάσχετε από ακμή, σκεφτείτε το πρόσωπό σας ως μια ζώνη απαγορευτική για τα χέρια σας.

Οι άντρες έχουν ένα είδος ταμπού με τους δερματολόγους. Από την άλλη, αυτοί ισχυρίζονται ότι για να πάει ένας άνδρας να τους επισκεφτεί, συνήθως σημαίνει ότι είτε κάποια γυναίκα τους ανάγκασε, είτε κάτι συμβαίνει στην ιδιωτική περιοχή τους, συνήθως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή φαγούρα.

Όταν επισκέπτεστε τον δερματολόγο για εξετάσεις του δέρματος σε όλο το σώμα, πρέπει να βγάζετε και τα εσώρουχά σας. Επίσης, μη φοράτε μακιγιάζ ή βερνίκι νυχιών, καθώς ο γιατρός πρέπει να εξετάσει κάθε σπιθαμή του δέρματος.

Μπορεί τα οκτώ ποτήρια νερό να βοηθούν τον οργανισμό αλλά από μόνα τους δεν είναι ικανά να ενυδατώσουν πλήρως το δέρμα σας. Το δέρμα επηρεάζεται και από το περιβάλλον, οπότε εάν κατοικείτε σε περιοχή με ξηρό κλίμα, μπορείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα και το δέρμα σας να εξακολουθεί να είναι στεγνό, ενώ στην περίπτωση του υγρού περιβάλλοντος, οι συνθήκες αλλάζουν.

Μπορεί η εντατική άσκηση να σας κάνει να μοιάζετε πιο αθλητικοί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μοιάζετε και πιο νέοι. Η απάντηση βρίσκεται κάτω από το δέρμα, καθώς ιδιαίτερα σε πολύ αδύνατα και αθλητικά άτομα άνω των 40 ετών, υπάρχει λιγότερο υποδόριο λίπος, κάτι που τα κάνει να μοιάζουν πιο γερασμένα από συνομήλικά τους άτομα, που έχουν παραπανίσια κιλά.

Οι ρωγμές ανάμεσα από τα δάκτυλα σημαίνει ότι έχετε μύκητες. Ψεκάστε μία αντιμυκητιασική σκόνη μέσα στις κάλτσες και τα παπούτσια σας, έτσι ώστε τα πόδια σας να μην ξαναμολυνθούν.

Για την αποφυγή αλλεργικών εξανθημάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας, πλύνετε τα χέρια σας, μετά από οποιαδήποτε κηπουρική ή γεωργική εργασία, πριν πάτε στην τουαλέτα.

Προσοχή στο ξύρισμα. Εδώ πρέπει να αποφασίσετε. Είτε θα ξυρίζεστε κάθε μέρα είτε ποτέ. Το ξύρισμα κάθε δεύτερη ημέρα προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα, διότι οι τρίχες μεγαλώνουν και μπορούν πλέον να κυρτώσουν και να μπουν προς τα μέσα.