9 διατροφικοί κανόνες που μπορείτε να αγνοήσετε

auga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι κανόνες για σωστή διατροφή, για τη διατήρηση της σιλουέτας και επίτευξης της απόλυτης ευεξίας, είναι τόσοι πολλοί που συχνά πελαγώνουμε στην προσπάθεια να τους τηρήσουμε όλους. Και πάνω στην απελπισία μας, τους καταστρατηγούμε όλους μαζί, την ίδια κιόλας στιγμή.

Το 2014, αποκτήστε νέα οπτική του θέματος «διατροφικές συνήθειες» και ξεκινήστε ανάποδα, με τους κανόνες που έχετε το ελεύθερο να παραβείτε, χωρίς να φοβάστε ότι θα το επόμενο πρωί θα ξυπνήσετε 10 κιλά παχύτεροι, με το εγκεφαλικό… ανά χείρας.

Κανόνας προς παράβαση 1: Τρώτε τροφές με όλα τα χρώματα

Τα πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού, αλλά η φήμη των χρωματιστών τροφών έχει θέσει στο περιθώριο όλα εκείνα τα λαχανικά που δεν έχουν μεν τη στυλάτη εμφάνιση, έχουν όμως πολλά να προσφέρουν. Οι πατάτες, το κουνουπίδι, τα γογγύλια και τα κρεμμύδια, περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, στοιχεία που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Κανόνας προς παράβαση 2: Τρώτε μόνο τροφές ολικής άλεσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι προτιμότερα από εκείνα που προέρχονται από επεξεργασμένους σπόρους, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εξοστρακίσετε τελειώς το λευκό ψωμί από τη διατροφή σας. Μπορεί να μη σας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το μαύρο, αλλά αξίζει η παράβαση για την ευχαρίστηση που προσφέρει το αφράτο και ζεστό λευκό ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς. Αν σας αγχώνει η απώλεια των θρεπτικών στοιχείων, φτιάξτε ένα σάντουιτς με λευκό ψωμί και γεμίστε το με σπανάκι, χούμους και ντομάτες.

Κανόνας προς παράβαση 3: Αποφύγετε τα αυγά

Τα τελευταία χρόνια τα αυγά έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ενώ ο κρόκος έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος πολλών. Όλοι αυτοί όμως δεν γνωρίζουν πως έρευνες έχουν δείξει πως η διαιτητική χοληστερόλη δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης του αίματος και πως αν κάποιος ακολουθεί υγιεινές διατροφικές συνήθειες και δεν έχει γενετική προδιάθεση σε ασθένειες της καρδιάς, τότε μπορεί άνετα να τρώει αυγά.
Η πρωτεΐνη για πρωινό άλλωστε, είναι η ιδανικότερη επιλογή για μια μέρα γεμάτη ενέργεια.

Κανόνας προς παράβαση 4: Προτιμάτε τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν σαφώς καλύτερη γεύση από τα κατεψυγμένα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πεποίθηση πως τα κατεψυγμένα έχουν έλλειψη σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Το θετικό μάλιστα με τα κατεψυγμένα, είναι ότι δεν πρόκειται να σαπίσουν στο ψυγείο, αν απλά αλλάξουν τα διατροφικά σας πλάνα και η γευστική σας διάθεση. Εκτός αυτού, δεν είναι πάντα η εποχή της ντομάτας αν αυτό είναι το αγαπημένο σας λαχανικό, αλλά στην κατάψυξη θα μπορεί να διατηρηθεί για όλο το χρόνο.

Κανόνας προς παράβαση 5: Επιλέγετε χαμηλών λιπαρών τροφές

Το λίπος, αν και για τους περισσότερους είναι η αιτία που δεν κουμπώνει το παντελόνι, είναι παρά ταύτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Οι βιταμίνες A, D, E και K χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν από το σώμα, ενώ το λίπος βοηθά στη διατήρηση τους αισθήματος του κορεσμού της πείνας, ώστε να μην καταλήγετε μετά από μια ώρα πάλι στο ψυγείο αναζητώντας ικανοποίηση.
Εντάξτε στη διατροφή σας το  λίπος, κύριως στην  ακόρεστη εκδοχή του.

Κανόνας προς παράβαση 6: Πίνετε 8 ποτήρια νερό τη μέρα

Η αλήθεια είναι πως οποιοδήποτε ρόφημα, χωρίς καφεΐνη και ζάχαρη, θα κάνει τη δουλειά που κάνει και το νερό. Αν βαριέστε λοιπόν το σκέτο νερό, πιείτε τσάι με βότανα, χυμούς ή ακόμα και σούπες.

Κανόνας προς παράβαση 7: Μην τρώτε μετά τις 20.00

Ο κανόνας που απαγορεύει να τρώτε το βράδυ είναι εκείνος που αναφέρεται σε όσους κοιμούνται νωρίς το βράδυ. Εαν το πρόγραμμά σας, σας… βάζει για ύπνο αργότερα και δεν έχετε φροντίσει να φάτε κάτι νωρίτερα, θα πέσετε για ύπνο με την κοιλιά να γουργουρίζει και αυτό δεν είναι ποτέ καλό.
Η αλήθεια είναι μάλιστα ότι η ημερήσια δραστηριότητα είναι εκείνη που «καίει» τις τροφές και όχι ότι οι μεταμεσονύχτιες τροφές έχουν περισσότερες θερμίδες από εκείνες της ημέρας.
Εαν πάτε μια βόλτα μετά το βραδινό σας σνακ ή γυμναστείτε το επόμενο πρωί, τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για τη σιλουέτα σας.

Κανόνας προς παράβαση 8: Τα επιδόρπια παχαίνουν

Το επιδόρπιο μετά απο το γεύμα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δαιμονοποιημένο, όσο είναι στα μάτια όλων μας. Μπορείτε να τρώτε ένα γλυκάκι μετά απο κάθε γεύμα σας αρκεί να μην το παρακάνετε. Φροντίστε η ποσότητα να είναι μικρή -δε χρειάζονται υπερβολές άλλωστε σε καμία περίπτωση- εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας, που θα σας βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα και δεν θα έχετε κανένα λόγο να κόψετε τη  χαρά του γλυκού από το τραπέζι σας.

Κανόνας προς παράβαση 9: Οι σαλάτες πάντα είναι η καλύτερη επιλογή

Οι σαλάτες είναι μια εύκολη λύση για υγιεινή διατροφή, αλλά το ίδιο εύκολο είναι και να ξεφύγετε του θερμιδικού προϋπολογισμού στα πλαίσια μιας αθώας σαλάτας.Το τυρί, οι ελιές, το αβοκάντο, τα καρύδια και τα αποξηραμένα φρούτα ανεβάζουν τις θερμίδες και το ίδιο κάνουν και οι σως που συνοδεύουμε συνήθως τις σαλάτες.
Οι σαλάτες, λοιπόν, είναι μια καλή επιλογή για υγιεινή διατροφή αρκεί να μείνουν στη σαλάτα και όχι σε όλα όσα την παραγεμίζουμε, βαφτίζοντας τα και αυτά «σαλάτα».