Το παγωτό μας... ζεσταίνει;
Όχι δε διαβάσατε λάθος. Ούτε εμείς γράψαμε λάθος τίτλο. Μπορεί ως τώρα να νομίζαμε πως το παγωτό μας δροσίζει, όμως οι ειδικοί αναφέρουν πως το παγωτό τελικά...ζεσταίνει τον οργανισμό αφού το σώμα ανεβάζει την θερμοκρασία του προκειμένου να κάψει τις θερμίδες από το παγωμένο γλύκισμα...
Όχι δε διαβάσατε λάθος. Ούτε εμείς γράψαμε λάθος τίτλο. Μπορεί ως τώρα να νομίζαμε πως το παγωτό μας δροσίζει, όμως οι ειδικοί αναφέρουν πως το παγωτό τελικά...ζεσταίνει τον οργανισμό αφού το σώμα ανεβάζει την θερμοκρασία του προκειμένου να κάψει τις θερμίδες από το παγωμένο γλύκισμα...
Ξεχάστε λοιπον, την ζέστη ως δικαιολογία προκειμένου να καταναλώσετε ένα ακόμη παγωτό. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) μπορεί το παγωτό να φαντάζει ως μια δροσερή διέξοδος τις ημέρες του καύσωνα, ωστόσο η δροσιά που προσφέρει στον οργανισμό διαρκεί πολύ λίγο-σχεδόν μέχρι να το καταναλώσουμε.
Αμέσως μετά την κατανάλωση του παγωτού, νιώθουμε έντονη δίψα ενώ πάλι ζεσταινόμαστε όπως και πριν. Που οφείλεται αυτό; Μα φυσικά στις αυξημένες καύσεις του οργανισμού προκειμένου να κάψει τις θερμίδες του παγωτού, ανεβάζοντας έτσι στα ύψη την θερμοκρασία του σώματός μας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα λεγόμενα light παγωτά που δεν περιέχουν ζάχαρη. Όσο για τη θερμιδική τους διαφορά με τα κανονικά παγωτά, φαίνεται πως και εδώ επικρατεί ένας μύθος καθώς τα «κανονικά» παγωτά έχουν κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ενώ τα light περίπου 200…
Πέρα από το μύθο για τη δροσιά που μπορεί να μας χαρίσει ένα παγωτό, το ΚΕΠΚΑ, ανακοίνωσε μια σειρά και από άλλες οδηγίες που αφορούν στο αγαπημένο μας γλύκισμα και που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Έτσι:
-Θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τα παγωτά εκείνα που μοιάζουν λιωμένα και ξαναπαγωμένα ή αλλοιωμένα στην όψη γιατί ενδεχομένως βρίσκονταν σε κάποιο ψυγείο που κόπηκε το ρεύμα, έλιωσαν και ξαναπάγωσαν, με αποτέλεσμα να αποτελούν πιθανές πηγές τροφικής δηλητηρίασης.
-Ακόμη και τα light παγωτά μπορεί να ισχυρίζονται πως δεν περιέχουν ζάχαρη, που είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν και θερμίδες (αν και λιγότερες από τα «κανονικά» παγωτά)…
-Όταν αγοράζουμε παγωτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξετάζουμε να μην έχει χτυπήματα ή αλλοιώσεις στη συσκευασία και στο περιεχόμενό του. Το χαρτί της συσκευασίας στα ξυλάκια δεν θα πρέπει να είναι κολλημένο πάνω στο παγωτό ενώ και στα κυπελλάκια το περιεχόμενο δεν θα πρέπει να ξεχειλίζει από το καπάκι.
-Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει περίεργη γεύση ή μυρωδιά, η υφή του δεν θα πρέπει να είναι μαλακή ή υδαρή ή να θυμίζει κόκκους άμμου ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σχηματίζει μικρούς κρυστάλλους-σημάδι απόψυξης και στην συνέχεια κατάψυξης και πάλι.
-Το παγωτό μπορεί να έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με τις κατάλληλες προσθήκες μπορεί να ξεπεράσει τις 600! Αναφερόμαστε φυσικά στην προσθήκη ξηρών καρπών, σιροπιών ή άλλων παρελκόμενων- π.χ. μπισκοτάκια, «πουράκια» κ.α.- που μπορεί να διπλασιάσουν τη θερμιδική αξία ενός παγωτού με αποτέλεσμα να ισοδυναμεί θερμιδικά το γλύκισμα με ένα κύριο γεύμα!
Φωτογραφία: Shutterstock







