Η άρση βαρών «σύμμαχος» των γυναικών κατά του διαβήτη

diabitis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη κατά την άσκησή τους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προκύπτουν έπειτα από 8ετή μελέτη σε περίπου 100.000 αμερικανίδες νοσηλεύτριες και επισημαίνουν ότι η άρση βαρών, οι κάμψεις και παρόμοιες ασκήσεις αντίστασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί γνώριζαν με βεβαιότητα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 είναι να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται τακτικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον dr. Richard Elliott, το στοιχείο που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ότι οι γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα και τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης είχαν την πιο σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη σε σύγκριση με το αδρανές γυναικείο δυναμικό. Σημαντική διαφορά που παρατηρήθηκε είιναι ότι οι γυναίκες αυτές περιόρισαν κατά 1/3 τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι αν και τα ευρήματά τους είναι περιορισμένα, συνάδουν με παρόμοια αποτελέσματα που ήδη υπάρχουν για τους άνδρες. Πιστεύουν μάλιστα ότι η εξήγηση μπορεί να αφορά στην μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, η οποία ενδεχομένως να λειτουργεί ως ασπίδα κατά του διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα είναι σε θέση είτε να υπερπαράγουν ινσουλίνη ή να υπάρχει δυσλειτουργία αυτής στον οργανισμό.

Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως ενέργεια και να αποθηκεύει το πλεόνασμα στο ήπαρ και τους μύες. Αν και τα γονίδια και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς μόλις κάθε κιλό που χάνει κάποιος υπέρβαρος, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 15 %.

Ο dr. Richard Elliott, πάντως επεσήμανε ότι παρά τους περιορισμούς στους οποίους, μπορεί να εμπίπτει η εν λόγω έρευνα, το μήνυμα που δίνει είναι ότι ένας ενεργός και υγιής τρόπος ζωής, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.