Τροφές για υγιή και λαμπερά μαλλιά

salata
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πριν φτάσετε στο σημείο να επενδύσετε δεκάδες ευρώ σε καλλυντικά προϊόντα για την υγεία των μαλλιών σας και πριν αρχίσετε να τα χάνετε οριστικά, επειδή απλά δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C, ενημερωθείτε μέσω ποιών τροφών μπορείτε να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μείνουν… πολλά και λαμπερά.

Οι τροφές οι οποίες καταναλώνουμε, είναι η πρώτη ύλη για το «χτίσιμο» ενός υγιούς σώματος και κομμάτι αυτού είναι και τα μαλλιά μας. Όσοι ωστόσο έχουν την τύχη να έχουν πολλά μαλλιά, δεν τα εκτιμάνε και όσοι έχουν την ατυχία να έχουν αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση ή εύκολα παραιτούνται απο τις προσπάθειες ή συχνότερα καταλήγουν σε χημικά σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στο θέμα της φαλάκρας.

Πριν φτάσετε όμως σε όλες αυτές τι απέλπιδες λύσεις και πριν αρχίσετε να χάνετε τα μαλλιά σας, ακόμα και αν τα έχετε μπόλικα, δοκιμάστε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, με τροφές που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και όχι μόνο...

Σολομός, σαρδέλες και πέστροφα

Το βασικό συστατικό για την υγεία των μαλλιών είναι η πρωτεϊνη και ο σόλομος έχει μπόλικη. Εκτός αυτού, περιέχει τα γνωστά και αναγκαία για τη γενικότερη υγεία, Ω-3 λιπαρά οξέα, μαζί  με βιταμίνη D, τα οποία ενισχύουν την υγεία του δέρματος του κεφαλιού. Εαν σας «μυρίζει» ο σολομός, έχετε υπόψη σας πως την ίδια δουλειά κάνουν και οι σαρδέλες και οι πέστροφες.

Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε τριχόπτωση (ακόμα και στις βλεφαρίδες) και ξηροδερμία. Ψευδάργυρο μπορούμε να βρούμε και σε άλλα προϊόντα όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, αλλα μέσα από τα στρείδια θα λάβετε και πρωτεΐνη που επίσης είναι πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών. Η έλλειψη –μάλιστα- πρωτεΐνης δυσκολεύει τον οργανισμό να αναπληρώσει τα μαλλιά που φυσιολογικά χάνουμε καθημερινά.

Πουλερικά ή φακές

Για ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη, εντάξτε στις διατροφικές σας συνήθειες τα πουλερικά τα οποία είναι σημαντικές πηγές ψευδάργυρου, σίδηρου και βιταμίνης Β12. Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία βοηθούν στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας και στην ελάττωση της ψαλίδας.
Εαν πάλι ανήκετε στην κατηγορία των χορτοφάγων, καλή πηγή πρωτεΐνης είναι φυσικά οι φακές.

Αυγά

Για να συνδυάσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών με σημαντικά μέταλλα, εκ των οποίων και ο σίδηρος, η έλλειψη του οποίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτεταμμένη τριχόπτωση, φάτε αυγά!

Γλυκοπατάτες, καρότα και βερίκοκα

Το βήτα καροτένιο, που συναντάται στις γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα βερίκοκα, μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της φροντίζει για την υγεία των μαλλιών σε κυτταρικό επίπεδο.

Σπανάκι, λάχανο ή μπρόκολο

Το σπανάκι, που θεωρείται υπερτροφή, είναι καλή πηγή σίδηρου, βήτα-καροτένιου, βιταμίνης C και φολικού οξέος, τα οποία προωθούν την υγεία του θήλακα της τρίχας και του συνολικού τριχωτού της κεφαλής. Εαν δεν σας αρέσει ωστόσο το σπανακόριζο, τοτε δοκιμάστε λάχανο ή μπρόκολο που έχουν παρόμοιες ιδιότητες.

Μούρα

Τα μούρα, για των οποίων τη σημαντικότητα έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C με τη σειρά της ενδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τους θήλακες της τρίχας, συνεπώς η έλλειψη της βιταμίνης οδηγεί σε αποδυνάμωση του θήλακα και τελική τριχόπτωση.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει σημαντική ποσότητα Ω-3 λιπαρών. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από τυχόν βλάβες στο DNA. Δεδομένου λοιπόν, ότι τα μαλλιά σχεδόν ποτέ δεν προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυσή τους με βιοτίνη και βιταμίνη Ε.
Τέλος, τα καρύδια έχουν και χαλκό, που βοηθά τα μαλλιά να διατηρούν το φυσικό τους χρώμα και λάμψη.