Πόσο απαραίτητο είναι το ψωμί στη διατροφή μας;

poso-aparaitito-einai-to-psomi-sti-diatrofi-mas

ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το πρώτο πράγμα που κόβουμε «μαχαίρι» όταν ξεκινάμε δίαιτα είναι το ψωμί. Πόσο σωστή όμως είναι αυτή η κίνηση και ποιες επιδράσεις έχει στον οργανισμό μας;

Έχει αποδειχθεί, πως οι περισσότεροι που «κόβουν» το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο χάνουν γρήγορα κάποια περιττά κιλά. Και αν αναρωτιέστε γιατί, απλά σκεφθείτε, πως το ψωμί σπάνια κατεβαίνει «ασυνόδευτο» στο στομάχι μας…

Το ψωμί-και όχι μόνο…

Αγαπημένη «παρασπονδία» των περισσότερων από εμάς είναι οι «βουτιές» του ψωμιού σε ελαιόλαδο από σαλάτες ή σε λιπαρές σάλτσες φαγητού. Άλλοτε, τσιμπολογούμε ψωμί λίγο πριν ξεκινήσουμε να τρώμε, μαζί με ελιές ή τυρί φέτα. Και φυσικά, οι «τσιμπιές» σε ένα ολόφρεσκο και ζεστό καρβέλι, που μόλις έχει βγει από τον φούρνο, αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς, μια αγαπημένη και αξεπέραστη συνήθεια. Όσο για το ψωμί στο πρωϊνό; Ποτέ μα ποτέ δεν καταναλώνουμε σκέτο ψωμί ή φρυγανιές αλλά πάντα τα συνοδεύουμε με φρέσκο βούτυρο, μέλι ή διάφορες μαρμελάδες…

Και έτσι, «κόβοντας» το ψωμί από τη διατροφή μας, αυτομάτως κόβουμε και τα… παρελκόμενά του! Και, όπως είναι αναμενόμενο, τα περιττά κιλά, εξαφανίζονται ως δια μαγείας…

Αποδεικνύεται επομένως, πως αυτό που παχαίνει περισσότερο δεν είναι το ίδιο το ψωμί αλλά τα… λιπαρά που συχνά το συνοδεύουν. Μια κανονική φέτα ψωμιού, περίπου 30 γραμμαρίων, αποδίδει κοντά 80 θερμίδες στον οργανισμό μας, ένα ποσό που αποδεικνύει, πως η θερμιδική αξία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή και επομένως η απουσία του από το καθημερινό μας τραπέζι δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη.

Αντίθετα, η παρουσία του στο καθημερινό μας τραπέζι θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Το ψωμί είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων ενώ οι ίνες που περιέχει είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και σίδηρο και ιδιαίτερα χαμηλό σε περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών.

Ποιο είδος ψωμιού είναι προτιμότερο για τη διατροφή μας;

Το «μαύρο», δηλαδή το ολικής άλεσης ψωμί είναι σαφώς προτιμότερο από το «λευκό» ψωμί. Πλουσιότερο σε ίνες και θρεπτικά συστατικά, το «μαύρο» ψωμί, ωφελεί ιδιαίτερα τον οργανισμό ενώ το θερμιδικό του βάρος είναι σαφώς μικρότερο από το «λευκό».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα είδη ψωμιών, εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά, όπως π.χ. με καρύδια, με ηλιόσπορους, με σταφίδα ή τυρί φέτα, τα οποία ανεβάζουν αισθητά τις θερμίδες που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας. Παρόλα αυτά, το είδος αυτό των ψωμιών αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική πρόταση αντί των λιπαρών σνακ-αρκεί να περιοριστεί κανείς στη μία φέτα-καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνες.

Τα διλήμματα του ψωμιού…

Το ψωμί που πωλείται στα super markets μέσα σε τυποποιημένες συσκευασίες, συχνά δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ψωμί που παράγεται και πωλείται στον φούρνο. Το τυποποιημένο ψωμί, προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο καιρό, περιέχει αρκετά λιπαρά καθώς και βελτιωτικά γεύσης για να είναι νοστιμότερο. Συχνά δε, περιέχει και σημαντική ποσότητα ζάχαρης συγκριτικά με το ψωμί του φούρνου, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.

Αντίστοιχα, και στο δίλημμα «ψωμί ή φρυγανιές;», παρά την αντίθετη επικρατούσα αντίληψη, το ψωμί χρίζεται και πάλι νικητής. Στα 100 γραμμάρια βάρους, το ψωμί διαθέτει λιγότερες θερμίδες από τις φρυγανιές καθώς περιέχει υγρασία και η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ή λιπαρά είναι ελάχιστη συγκριτικά με την αντίστοιχη των φρυγανιών. Επίσης, η κατανάλωση του ψωμιού δίνει γρηγορότερα την αίσθηση του κορεσμού και επομένως χορταίνει ευκολότερα από τις φρυγανιές, οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν σε μεγάλο αριθμό προκειμένου να «κατευνάσουν» την πείνα μας…