Υπόθεση personal trainer: τι ισχύει για τους ειδήμονες της άσκησης;

trainer
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Personal trainer ή προσωπικός γυμναστής σε εγχώρια μετάφραση, είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα με κάνει…φέτες. Λάθος.

Οι μύθοι γύρω από το ρόλο και τις δυνατότητες ενός προσωπικού γυμναστή «στοιχειώνουν» το μυαλό κάθε wannabe αδύνατου και γυμνασμένου σε αυτόν τον πλανήτη.

Μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει την αξία τους; Μήπως ζητάμε περισσότερα από όσα οφείλουν να κάνουν; Μήπως τελικά οι προσωπικοί γυμναστές δεν είναι οι θεοί που θα μας φτιάξουν χωρίς κόπο και χρόνο ένα άρτια σμιλευμένο κορμί;

Αν είναι έτσι λοιπόν, μάλλον πρέπει να ξεπεράσουμε τους αστικούς μύθους γύρω από αυτούς και να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Τα νέα λένε ότι δεν έχουν όλοι οι προσωπικοί γυμναστές «6 pack». Κοινώς δεν είναι όλοι φέτες. Μπορεί κάποιος δηλαδή να έχει τους πολυπόθητους κοιλιακούς, αλλά

αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ο συνάδελφός του, που έχει διαφορετική σωματοδομή, είναι λιγότερο ικανός.

Κι όμως οι προσωπικοί γυμναστές δεν είναι παντογνώστες. Όσο καλός και αν είναι ένας στη δουλειά του, ενδεχομένως να του έχει «ξεφύγει» η τελευταία έρευνα που αναφέρει το τάδε συμπλήρωμα ή τη δείνα νέα άσκηση. Και αυτό να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα ζητήσετε επίμονα απαντήσεις και αν δεν τις πάρετε βιαστείτε να τον κατατάξετε τους «κακούς» του σιναφιού του.

Ο προσωπικός γυμναστής τραβάει το δικό του Γολγοθά, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, καθώς σπάνια έχει έναν στάνταρντ μισθό. Συνήθως, οι αποδοχές τους εξαρτώνται από τους πελάτες του, γεγονός που σημαίνει ότι όταν εσείς ακυρώνετε το μάθημά σας τελευταία στιγμή, ο προσωπικός σας γυμναστής έχει και αυτός τους δικούς του σοβαρούς λόγους να εκνευριστεί.

Το Σύνδρομο Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ) συμβαίνει όταν το σώμα σας κάνει ασυνήθιστη δουλειά. Οποιαδήποτε άσκηση που κάνετε δηλαδή μπορεί να του προκαλέσει πόνο. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο έντονη είναι η καθυστέρηση του πόνου, τόσο λιγότερες υψηλής έντασης προπονήσεις μπορείτε κάνετε.

Η υπερτροφία των μυών συμβαίνει μέσω τριών βασικών μηχανισμών: μηχανική καταπόνηση, μεταβολικό στρες και μυϊκή βλάβη. Άρα όταν ο εκπαιδευτής παρακολουθεί τον πόνο σας, το κάνει γιατί αυτός είναι ένας δείκτης για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί αναδόμησης και επούλωσης του οργανισμού σας και όχι επειδή θέλει να σας βλέπει να υποφέρετε.

Η δουλειά του εκπαιδευτή δεν είναι να σας κάνει να χάσετε βάρος, αλλά να σας αλλάξει νοοτροπία και συνήθειες ώστε να χάσετε βάρος. Για παράδειγμα ρωτήστε τον εαυτό σας 3 φορές γιατί θέλετε να χάσετε βάρος και έτσι θα ανακαλύψετε τον πραγματικό σας στόχο.

Τις φορές λοιπόν που θα θελήσετε να εγκαταλείψετε, ο προπονητής σας θα είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να επιμείνετε και να πάρετε έξυπνες αποφάσεις.

Οι προσωπικοί γυμναστές ως επαγγελματίες του υγιεινού και σωστού τρόπου ζωής, μπορούν να έχουν μία άποψη αναφορικά με έναν σωστό τρόπο διατροφής. Αυτό ωστόσο, αποτελεί προσωπική εκτίμηση και δεν πρέπει να λαμβάνεται ως επίσημη διατροφική πρόταση.

Με απλά λόγια, οι προπονητές μπορούν ενδεχομένως να σας προτείνουν ποιες

τροφές είναι «καλές» και ποιες «κακές» για το σκοπό που θέλετε να κατακτήσετε, αλλά αυτό δεν τους κάνει αυτόματα διαιτολόγους.

Η προπόνηση πρόσωπο με πρόσωπο ίσως κάποτε να αποτελούσε τη μοναδική επιλογή, αλλά πλέον με την τεχνολογία στο «πιάτο» μας, οι εναλλακτικές είναι πολλές.

Το internet μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον δικό μας προσωπικό γυμναστή και αυτό έχει τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα:

1ον) είναι πιο οικονομική επιλογή

2ον) ο τόπος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο ή δικαιολογία για να μην γυμναστούμε

3ον) το χρονικό πρόγραμμα εκγύμνασης δεν είναι τόσο δεσμευτικό και

4ον) η online προπόνηση μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη δουλειά. Δηλαδή τον ειδικό γυμναστή που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.