Τα «στίγματα» της ευτυχίας (και πώς θα τα διατηρήσουμε)

eutuxia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πόσο ευτυχισμένοι μπορεί να αισθάνεστε με την οικονομική κρίση και τα καθημερινά προβλήματα; Με τις υποχρεώσεις να αυξάνονται, τα έξοδα να τρέχουν και …έλεος πια με όλη αυτή τη μιζέρια, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο (για να μην πω εκτός τόπου και χρόνου) αλλά οι περισσότεροι είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ό,τι νομίζουμε. Ναι, είμαστε (επιμένω) αλλά ενδεχομένως βολεύει να δείχνουμε την άλλη- την κακή- πλευρά.

Εξάλλου εσείς πόσους χαμογελαστούς ανθρώπους (με ή χωρίς προβλήματα) γνωρίζετε που μπορούν στην κυριολεξία να σας φτιάξουν τη διάθεση; (Εγώ μόνο έναν, ονόματα δε λέω).

Και για να σας αποδείξω ότι πραγματικά είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ό,τι νομίζουμε σας παραθέτω τα 14 σημεία (που δεν έχω βγάλει από το μυαλό μου αλλά από έρευνα της Huffington Post).

Ο ευτυχισμένος θέλει να μοιραστεί την ευτυχία του με τους άλλους…μόνο που ίσως

μερικές φορές ο περίγυρος δεν έχει καμία διάθεση να το κάνει, εξ’ ού και ο ευτυχισμένος γίνεται ενοχλητικός. Προσοχή στις λεπτές γραμμές.

Ο ευτυχισμένος δε «χαλιέται» με τα μικροπράγματα. Τι κι αν έχυσες τον καφέ πρωί –πρωί ενώ βιάζεσαι; (Τα νεύμα μου) Τι κι αν έχει πορείες και είναι κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Ζάππειο και πρέπει να κάνεις ολόκληρο κύκλο για να φτάσεις στο μετρό στο Σύνταγμα; (πραγματικό γεγονός) Απτόητος, εκεί με το χαμόγελο.

Αντίθετα μάλιστα, ο ευτυχισμένος, εκτιμά τις μικρές όμορφες στιγμές. Απροσδόκητες συναντήσεις, βόλτες στον ήλιο (έστω και γύρω από το Ζάππειο, επανέρχομαι για ευνόητους λόγους) ένα απρόσμενο τηλεφώνημα ή ένα πιτσιρίκι που ξεκαρδίζεται στα γέλια σου φτιάχνουν τη μέρα φίλε αναγνώστη;

Εάν μάλιστα χαίρεσαι με την επιτυχία των άλλων (και στενοχωριέσαι με τις κακοτοπιές τους) και όλα αυτά είναι πραγματικά αισθήματα (έστω και λίγη καλοπροαίρετη ζήλια είναι θεμιτή, άνθρωποι είμαστε) τότε η ευτυχία σε πλησιάζει.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος ζει για τη στιγμή, όχι έχοντας άρνηση για το παρελθόν

και άγνοια για το μέλλον, αλλά γιατί έτσι εκτιμά ό,τι κάνει, όταν το κάνει και με όποιους το κάνει. Μεγάλη κουβέντα.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει υγιή σχέση. Είναι με κάποιον άνθρωπο που περνάει καλά αβίαστα και χωρίς δράματα και όχι με την πολυδιαφημισμένη «αδελφή-ψυχή», που συνήθως καταλήγει σε δράμα.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος ξέρει πώς να διαχειριστεί τις δυσκολίες και τις αγχώδεις καταστάσεις. Συμβουλή: οι σωστοί άνθρωποι (φίλοι, συγγενείς) που θα σας ακούσουν όταν τους έχετε ανάγκη (όταν τους γίνεστε βάρος δηλαδή και αυτοί επιμένουν να σας ακούν) είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία με ιδιαίτερα αγχολυτική δράση.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία. Δεν το κυνηγά απλά το χρησιμοποιεί για να διευκολύνει τη ζωή του. Πρόταση: αντί να παθαίνετε εμμονές γιατί δεν αποκτήσατε το τελευταίο tablet, πάρτε μία βαθιά ανάσα, βγείτε μία βόλτα και θα δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, με η χωρίς tablet (παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες στο Λόττο, Τζόκερ κ.λπ).

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Και αν κάποιες φορές ψιλοαδειάσει ξέρει πώς να το ξαναγεμίσει.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει αδερφή. Μάλιστα, μελέτη του 2011 έδειξε ότι αν

κάποιος/κάποια έχει αδερφή, τότε ίσως αυτή ευθύνεται για όλα τα θετικά αισθήματα του/της. (Συμφωνώ και επαυξάνω).

Αν οι νέες φιλίες είναι παιχνιδάκι για σένα φίλε αναγνώστη, τότε η ευτυχία σου είναι μεταδοτική. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα εξάλλου.

Αν πάλι έχεις κατακτήσει έναν στόχο και επιθυμείς να πετύχεις και άλλους ακόμα, είσαι μία ευτυχισμένη και διψασμένη προσωπικότητα που δε σταματά μπροστά σε εμπόδια. Evolution is your middle name.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος χαμογελά. Ο εξωστρεφής και χαρούμενος δύσκολα κατσουφιάζει και αυτό είναι προς όφελός του. Γιατί όπως αναφέρουν και έρευνες, όταν η ζωή δείξει το άσχημο πρόσωπό της, ο ευτυχισμένος άνθρωπος θα επιστρατεύσει όλα τα θετικά του συναισθήματα για να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια. Και θα τα καταφέρει.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος τέλος, κοιμάται χωρίς βάρος, τύψεις και στριφογυρίσματα. Μην ξεχνάτε ότι ο ύπνος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός κώδικας για το τι συμβαίνει μέσα σας.

Αν είδατε τον εαυτό σας στα περισσότερα από τα παραπάνω σημεία, ίσως ήρθε η ώρα να βγάλετε την κατσουφιασμένη όψη, να «φορέσετε» το μεγαλύτερο χαμόγελό σας, να σταματήσετε τις μικροψυχίες και να παραδεχτείτε επιτέλους ότι είστε ευτυχισμένοι.

Αν πάλι όχι, ζητώ συγνώμη για τον χρόνο που χάσατε και σας παραπέμπω στα «12 βήματα για να κατακτήσετε την ευτυχία» μπας και αλλάξει η τύχη σας.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]