Αγορές χωρίς μεσάζοντες: μόδα ή ανάγκη;

laiki-agora
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Από το χωράφι, στο… ντουλάπι και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, είναι το «σύνθημα» των νέων πρωτοβουλιών, για αγορές χωρίς μεσάζοντες, με προϊόντα που πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς.

Τον τελευταίο καιρό, η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, σε συνδυασμό με την ανάγκη για καλή διατροφή και για την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων, έχει ενισχύσει πρωτοβουλίες και κινήματα για αγορές χωρίς μεσάζοντες, με προϊόντα που πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς.

Σε αυτές, οι τιμές διαμορφώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς –και είναι φυσικά φθηνότερες από αυτές που θα βρει κανείς στο οργανωμένο εμπόριο και τις κλασικές αγορές) και διατίθενται φρέσκα προϊόντα εποχής, από διάφορες περιοχές της χώρας, πάντα με στόχο της διάθεση ποιοτικών προϊόντων, σε προσιτές τιμές

Μια τέτοια –στεγασμένη- αγορά θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Στο Farmers Republic θα λειτουργεί παντοπωλείο με περισσότερα από 200 προϊόντα, ενώ 40 παραγωγοί θα διαθέτουν τα φρέσκα προϊόντα τους, σε τιμές χαμηλότερες ακόμη και πάνω από 30%.

Αρχικά η λαϊκή αγορά θα είναι ανοιχτή κάθε Σάββατο και καθημερινά το παντοπωλείο και το e-shop. Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα διανομής, κατ’ οίκον, των προϊόντων.

Παρόμοια, ανοιχτή όμως αγορά («Χωριό Παραγωγών»), λειτουργεί και στον Βύρωνα, τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου. Εκεί, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν περισσότερα από 60 ελληνικά προϊόντα, εγγυημένης ποιότητας και με πιστοποίηση ταυτότητας, από 13 συνεταιρισμούς παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης δράσης, κάθε μήνα πραγματοποιείται έλεγχος της τιμής διάθεσης των βασικών προϊόντων, δηλαδή λειτουργεί Παρατηρητήριο Τιμών, με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

Στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, θα βρείτε φρούτα και λαχανικά, αλλά και όσπρια ρύζι, αλεύρι, μέλι, κρασί, λάδι, και οτιδήποτε παράγει η ελληνική γη καθώς και τυποποιημένα προϊόντα, όπως γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς, ζυμαρικά, και πολλά άλλα, κατευθείαν από τον Έλληνα παραγωγό, με στόχο πάντα να σταματήσει η εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες που λυμαίνονται τον καταναλωτή.

Η ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού – τιμής καταναλωτή έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα , ίσως λόγω και της μειωμένης ικανότητας της πολιτείας να ελέγξει και να καταστείλει παράνομες πρακτικές και αυτό θέλουν να καταπολεμήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες. Πάντως, θα πρέπει και πάλι να είστε προσεκτικοί, καθώς έχουν σημειωθεί και ανάλογες δράσεις, που χαρακτηρίζονται από σωρεία παρανομιών και παραεμπορίου, όταν δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.