Επηρεάζει η διατροφή τη γονιμότητα;

epireazei-i-diatrofi-ti-gonimotita-diatrofi-ti-gonimotita

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τα ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά υπογονιμότητας που καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Μήπως στο πρόβλημα κάπου παίζει ρόλο και η κακή διατροφή;

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και φτωχής διατροφής; Ιδιαίτερα μεγάλη, απαντούν οι επιστήμονες, οι οποίοι φαίνεται, πως ανακάλυψαν τα καλά κρυμμένα μυστικά της υπογονιμότητας και κρούουν τον κώδωνα στους υποψήφιους γονείς, τονίζοντας, πως αν θέλουν να απολαύσουν το ιερό προνόμιό τους, θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η παχυσαρκία κίνδυνος για τη γονιμότητα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υπογονιμότητας. Στη μακρόχρονη αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το 1981 έως το 2004, μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 12.000 νεαρών ατόμων από 17 έως 24 ετών, αναφορικά με το κατά πόσο οι διατροφικές τους συνήθειες θα επηρέαζαν τη γονιμότητά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν, αποκαλύφθηκε, πως τόσο οι παχύσαρκοι άνδρες όσο και οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν χαμηλότερα ποσοστά τεκνοποίησης από τα υπόλοιπα άτομα της έρευνας, που είχαν φυσιολογικό βάρος, γεγονός που επιβεβαίωσε την άμεση σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υπογονιμότητας.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν, πως τα υψηλά ποσοστά λίπους των ανδρών, μειώνουν τα ανδρογόνα και αυξάνουν τα οιστρογόνα ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του σπέρματος. Στο ίδιο μοτίβο και οι παχύσαρκες γυναίκες, παρουσιάζουν διαταραχές στον κύκλο τους, εμποδίζοντας έτσι τη γονιμότητά τους να αναλάβει… δράση. Ταυτόχρονα, οι παχύσαρκες γυναίκες που εγκυμονούν, ενδέχεται να «μεταδώσουν» στο αγέννητο ακόμη έμβρυο τάσεις για εμφάνιση διαβήτη και παθήσεων της καρδιάς. Σημειώθηκε τέλος, πως οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Οι τροφές της… τεκνοποίησης!

Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως υπάρχουν αρκετές τροφές που υποβοηθούν ή αντίστοιχα «μπλοκάρουν» τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Από αυτές, ξεχωρίζουμε:

-Παγωτό για τους υποψήφιους γονείς: έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, αποκάλυψε, πως τα πλήρη σε λιπαρά και όχι τα άπαχα ή light προϊόντα, επηρεάζουν θετικά τη γονιμότητα των γυναικών. Το πλήρες γάλα, αναδείχθηκε, ως το μεγαλύτερο «όπλο» ενίσχυσης της γονιμότητας ενώ το αμέσως επόμενο ήταν το… παγωτό!

-Καφεϊνη stop: τόσο ο καφές όσο και η καφεϊνη που εμπεριέχεται στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο τσάι και στη σοκολάτα, φαίνεται πως δεν ωφελούν τη γονιμότητα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδί δεν θα πρέπει να υπερκαταναλώνουν καφέ ή προϊόντα που περιέχουν καφεϊνη.

-Ο ψευδάργυρος δίνει τη λύση: Οι πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές (π.χ. στρείδια, καβουρόψυχα, γαρίδες, συκώτι, μοσχάρι, χοιρινό κ.α.) αυξάνουν τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης όσο και τα την ποσότητα σπέρματος. Άρα, εντάξτε τα στο καθημερινό σας τραπέζι.

-Οι υδατάνθρακες προβληματίζουν: οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά φαίνεται, πως προβληματίζουν τους επιστήμονες καθώς συνδέονται άμεσα με διάφορα προβλήματα ωορρηξίας. Αντίθετα, οι ανεπεξέργαστες τροφές, που είναι συνάμα πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.α., φαίνεται, πως βοηθούν ιδιαίτερα τις διαδικασίες αναπαραγωγής.