Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν …σκεφτόμαστε;

skepsi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα καλά νέα λένε ότι η σκέψη …αδυνατίζει. Τα ακόμα καλύτερα νέα λένε μάλιστα ότι όσο πιο βαθιά η περισυλλογή, τόσο περισσότερες και οι θερμίδες.

Βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές, δε μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να συγκρίνουμε τη φυσική με την πνευματική δραστηριότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο θερμίδων.

Ωστόσο, σε μελέτη που έγινε, με τη συμμετοχή δύο ομάδων μαθητών, όπου η πρώτη ομάδα διάβαζε και η δεύτερη απλά χαλάρωνε, αποδείχτηκε ότι αν και σωματικά καμία δεν ασκούνταν, η πρώτη ομάδα έχασε 200 θερμίδες περισσότερες από ότι η δεύτερη.

Μία λογική εξήγηση που δόθηκε από τους ερευνητές ήταν ότι ενδεχομένως αυτό συνέβη επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη ως «καύσιμο» και η έντονη σκέψη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ένας άλλος λόγος είναι ακόμη ότι ο εγκέφαλος δε σταματά ποτέ να ελέγχει την αναπνοή, την πέψη και άλλες σωματικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απασχολημένος με τα όνειρα και την ημέρα επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Όλη αυτή η διαδικασία χρειάζεται κάτι λιγότερο από μία θερμίδα το λεπτό. Επομένως, έστω και αν η βαθιά περισυλλογή χρειάζεται διπλάσιες θερμίδες, αυτό θα σήμαινε μία μικρή αύξηση αναλογικά με το να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι και να κάνει μία απλή καθημερινή του δραστηριότητα.

Με απλά λόγια, η βαθιά σκέψη απαιτεί την κατανάλωση θερμίδων και μάλιστα λίγο περισσότερων από το όσες χρειάζεται ο οργανισμός όταν απλά μένει ακίνητος.