Γιατί έχουμε την αίσθηση της οξύτητας και του καψίματος στο στήθος, μετά από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων;

pikantikes-piperies-tsili
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Προσοχή στις πικάντικες τροφές αν δεν τις αντέχετε! Προκαλούν δυσάρεστο αίσθημα και δείτε γιατί…

Όταν το φαγητό στο στομάχι κινείται με λάθος κατεύθυνση (προς τον οισοφάγο αντί του λεπτού εντέρου), δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος που ευρέως ονομάζεται οξύτητα. Στην ιατρική ορολογία, αυτή η αντίστροφη κίνηση της τροφής ονομάζεται αντιρροή.

Η κατάσταση της παλινδρόμησης κυρίως βιώνεται από άτομα των οποίων το στομάχι δεν αδειάζει έγκαιρα. Οι τροφές παραμένουν στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν προσληφθεί κι άλλη τροφή, τότε η πίεση των συσσωρευμένων τροφών, ανοίγει τη βαλβίδα ανάποδα, προς τον οισοφάγο.

Η τροφή που έχει χωνευτεί μερικώς, περιέχει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στη μεμβράνη του οισοφάγου.
Ένας ακόμη λόγος για την αντίστροφη κίνηση της τροφής στο στομάχι, είναι η γαστρίτιδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εσωτερικό στρώμα του στομάχου πρήζεται. Οι πολύ πικάντικές τροφές, τα είδη διατροφής που προκαλούν αλλεργία ή οι παρενέργειες της ασπιρίνης, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο εσωτερικό του στομάχου. Οι πρησμένοι μύες δεν είναι σε θέση να «περάσουν» το φαγητό προς το λεπτό έντερο κι έτσι η τροφή κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσω της παλινδρόμησης.

Το αποτέλεσμα; Και πάλι οξύτητα, δηλαδή αυτό το αίσθημα καψίματος στο στήθος. Και στη συνέχεια μια εξόρμηση στο φαρμακείο για αντιόξινα δισκία!