Καθημερινές συνήθειες που αδυνατίζουν τα μαλλιά μας

mallia
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα μαλλιά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, την οποία πολλοί αγνοούμε. Ωστόσο, πριν αλλάξουμε τακτική (γιατί εκεί θα καταλήξουμε στο τέλος), ας δούμε ποιες από τις καθημερινές μας πρακτικές τα ...κακοποιούν.

Τι εννοούμε; Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε καθημερινά και είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα μαλλιά μας, κάνοντας τις τρίχες μας να λεπταίνουν και να είναι λιγότερο ανθεκτικές. Για παράδειγμα γνωρίζατε ότι τα ζεστά ντους αφυδατώνουν την τρίχα (όπως και το δέρμα μας εξάλλου) και την κάνουν να σπάει πιο εύκολα;

Επιπλέον, μία ακόμη συνήθεια που λεπταίνει τα μαλλιά μας είναι τα ζεστά εργαλεία για το styling. Πιστολάκια και ψαλίδια μπορεί να μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε χωρίς κανένα κόστος. Ακριβώς όπως και με το ζεστό νερό, τα εργαλεία αυτά αφυδατώνουν την τρίχα και δημιουργούν ανισορροπία στα ποσοστά της υγρασίας της.

Οι δίαιτες εξπρές ή εκείνες οι επιβάλλουν την απόλυτη πείνα, προκειμένου να χάσουμε κιλά, δε δημιουργούν μόνο προβλήματα στον οργανισμό και τα ζωτικά μας όργανα αλλά και στα μαλλιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το πρώτο δείγμα των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι η απώλεια μαλλιών.

Αλλά και η κακομεταχείριση των βρεγμένων μαλλιών μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση της τρίχας. Μάλιστα, τα βρεγμένα μαλλιά είναι πολύ περισσότερο επιρρεπή

να σπάσουν και να πάθουν ζημιά από ότι τα στεγνά μαλλιά. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά μετά το ντους, προσοχή να μην είστε πολύ «επιθετικοί» όταν τα έχετε τυλιγμένα στην πετσέτα και φυσικά όταν τα χτενίζετε ενώ είναι ακόμα βρεγμένα.

Τα σφικτά λαστιχάκια για τα μαλλιά μπορούν επίσης να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ποιότητα της τρίχας σας, ενώ οι κοτσίδες παντός τύπου σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι η αιτία που τα μαλλιά σας έχουν αδυνατίσει.

Παράλληλα και η μακροχρόνια χρήση προϊόντων styling, ειδικά μάλιστα όσα υπόσχονται δυνατό κράτημα για όλη τη μέρα, μπορεί να είναι η αιτία που τα μαλλιά σας είναι πιο αραιά και λεπτά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι καλό θα ήταν να αποφύγετε οτιδήποτε είναι κολλώδες ή σκληρό στην υφή του.

Μπορεί το να ξύνετε το κεφάλι σας, να σας φαίνεται μία φυσιολογική λειτουργία αλλά μάλλον τα μαλλιά σας έχουν άλλη…άποψη. Το ξύσιμο μπορεί να απαλύνει από τη φαγούρα αλλά προσοχή γιατί επιβαρύνει την ποιότητα της τρίχας σας.

Αλλά και στην περίπτωση που αποφασίζετε να εκτεθείτε στις ακτίνες UV για να αποκτήσετε ένα μελαμψό χρώμα φυσικά ή τεχνητά να έχετε υπόψη τα μαλλιά σας «υποφέρουν».

Για όσους πάλι δεν είναι φαν του λουσίματος, εκτός από την αναπόφευκτη κακοσμία κάποια στιγμή, έρχονται αντιμέτωποι και με το αδυνάτισμα της τρίχας. Ο λόγος είναι ότι η ξηροδερμία και η υπερβολική πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής έχει αποδειχθεί ότι φράσσουν τους θύλακες των τριχών, εμποδίζοντάς τις να μεγαλώσουν.

Στον τομέα της πρόσληψης φαρμακευτικών αγωγών, να θυμάστε ότι οι στατίνες, τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, τα αντιυπερτασικά, οι ορμονικές θεραπείες αλλά και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της τρίχας και να προκαλέσουν τριχόπτωση.